Много са полемиките около понятието „активен фермер“, избухващи периодично. Уточнението е важно, тъй като от настоящата година неактивните земеделски стопани няма да получават директни плащания, било то физически или юридически лица. 

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

Кои фермери се считат за активни земеделски производители? Разяснение даде Аделина Стоянова, директор на Дирекция „Директни плащания“ в Министерството на земеделието. 

„По повод съобщението, че Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) започва проверките за „активен фермер“ и което разбуни духовете на земеделските стопани, искам да поясня какво означава тази проверка.

Всички земеделски стопани, които са физически лица, е достатъчно да имат регистрация по Наредба №3 (Национален регистър на земеделските стопани). Това автоматично ги прави активни земеделски стопани. Всички юридически лица, които имат код на икономическа дейност „земеделие“ и са регистрирани по Наредба №3, също не трябва да предприемат нищо. Тяхната проверка приключва дотук, те също са активни земеделски стопани, поясни експертът.  

Юридическите лица, на които кодът на икономическа дейност не е „земеделие“, защото имат и други дейности като търговия, преработка, транспорт и др., могат да докажат, че са активни фермери по следния начин:  

•    За тях също е задължителна регистрацията по споменатата Наредба №3. Най-малко една трета от приходите им трябва да са от земеделска дейност. Това се доказва през годишните отчети, които се подават към Търговския регистър, удостоверен от НСИ. 
•    Ако земеделският стопани не е получил една трета от приходите си от земеделска дейност и поради тази причина не може да се счита за активен фермер, то той има още една възможност и тя е следната – да докаже приходи.
•    Най-малко 5 % от приходите му трябва да са от субсидии - от директни плащания. Това автоматично го прави „активен фермер“. 

 

Изискванията са валидни за всички, упражняващи земеделска дейност.

„Това не променя нищо за вас. Всички потенциално се считате за активни стопани. В случай, че ДФЗ при юридическите лица не може точно да се ориентира, може да се наложат допълнителни проверки или да се изисква допълнителна информация. Но това е само в случай, че се наложи, надяваме се да няма такива“, подчерта още Аделина Стоянова.