Две години гратисен период ще получат земеделските стопани относно задължението си да бъдат регистрирани в Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Гласувайте: Може ли Министерството да реагира срещу спада в цените на суровото мляко?

"Всеки, който се регистрира в СЕУ, ще може да вижда от личния си профил цялата наличната информация за всички интервенции, за които е кандидатствал, както и да получава всички уведомителни писма. Цялата кореспонденция ще се случва в системата", обясни изпълнителният директор на ДФЗ Георги Тахов.

„По Закона за подпомагане на земеделските производители има няколко революционни неща, за които сме се борили доста време. Едно от тях е всичко да се работи на една система и това да е Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). Защото и администрацията беше ненормална работа - кандидатстваш в ИСУН, след това на ръка се прехвърля в ИСАК и се връщаха обратно към ИСУН. Това вече няма да е така. Няма да съществува. Всичко ще се подава само в ИСАК“, добави от своя страна земеделският министър Явор Гечев.

В рамките на двете години гратисен период, фермерите няма да имат нужда от квалифициран електронен подпис (КЕП). Но, ако притежават такъв, с него ще могат да правят всички стъпки в СЕУ.

„Досега - отивате, чертаете дадените неща в Областната служба "Земеделие", те ги разпечатват, вие ги подписвате и се входира в системата. Сега, ако имате КЕП, можете да си ги очертаете от вкъщи“, каза земеделският министър

Относно интервенциите, Гечев каза, че ще се планира отварянето на прием по подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“.

"Бързичко трябва да отворим Плана за възстановяване и устойчивост. Там имаме една доста сериозна сума. И след нейното привършване, да се започне хармоничното отваряне на други мерки - според мен колкото са по-непопулярни те, толкова по-добре", добави Гечев.

По думите му към момента Министерство на земеделието работи по всички наредби по отношение на директните плащания.

"Защото те трябва да тръгнат. Според мен задължително трябва да тръгнат проектите за общините, защото отнема по няколко години с обществени поръчки. Мисля си, че трудните мерки трябва да им се даде предимство - да са написане предварително, за да се обсъдят, популяризират", добави Гечев.

Множество консултанти предлагат платени услуги, за да снабдят фермерите с "предварителна информация" по повод новите интервенции. На въпрос в какъв срок фермерите могат да очакват информация за това кои компенсаторни мерки от новия Стратегически план ще стартират, служебният земеделски министър отговори:

"Най-добрите консултанти на земеделските производители са самите браншови организации и приветствам самия подход те да се превръщат в такива. Няма абсолютно нищо решено по отношение на нищо, така че, ако някой консултант ви каже нещо, ви е излъгал", заключи Гечев.