В България има големи количества украинско зърно и нереализирано българско, обяви служебният министър на земеделието Явор Гечев. 

Какво трябва да знаете за ДЗЕС?

Той съобщи данни от края на февруари, според които наличното в складовете зърно е 1,313 млн. тона слънчоглед, което е с 420 хиляди тона повече от миналата година. При пшеницата количествата са с 660 хиляди тона повече, царевицата е с 89 хиляди тона повече.

Това потвърждава тезата на държавата, че България страда повече от другите страни от ЕС от украинския внос на зърно, заяви земеделският министър Явор Гечев, който, заедно със заместника си Тодор Джиков, се срещна с протестиращите от една седмица зърнопроизводители край свищовското село Горна Студена, информира БНР. 

Гечев каза още, че ако е можел като министър да спре вноса от Украйна, досега е щял да го направи. И уточни, че сме солидарна държава с Украйна, но не може българските производители да продават пшеница на 0.42 лв. за килограм, а слънчогледа – на 0.80 лв. за кг, което е под себестойност.

Както Агри.БГ писа, по линия на европейската солидарност България ще получи от кризисния фонд 16 млн. евро. Те ще бъдат раздадени като допълнителни субсидии за кризисното съхранение, като компенсация за нереализираното българско зърно.

“Тепърва ще се разписва схемата за изплащане на парите. Фермерите ще ги получат, когато България ги получи от Европейската комисия. Не се знае кога ще стане това, но ще е преди жътвата”, заяви пред протестиращите зърнопроизводители министър Явор Гечев. Той уточни, че предстои да се направи електронна система за проследяване на зърнените наличности.

Министърът засегна още една тема. 

“Тази година ще е преходна за Стратегическия план в земеделието, няма да има глобявани стопани”, увери той. 

Успоредно с протеста край Горна Студена се проведе и друг - на пътя Търговище-Разград.

Там земеделски производители изразиха недоволството си от високата цена на водата за напояване.

На него не се появиха представители на министерството, но пред производителите край Горна Студена Гечев посочи, че ще се търсят механизми за подпомагане на овощарите и зеленчукопроизводителите заради скъпата цена на водата за напояване, но не се ангажира с конкретни числа и срокове.