Първите няколко дни след окозването майките продължават да се хранят с дажба както през сухостойния период.След това в зависимост от здравословното състояние на животните постепенно се увеличава концентрираният фураж,като се увеличава и кратността на даване-от двукратно през първите 2-3 дни на трикратно до четирикратно дневно.През това време грубите фуражи се дават на воля.

След 8-10 ден могат да се включат сочни фуражи,като кръмно цвекло,тикви ,картофи,силажи и др.При нормално здравословно състояние на вимето и добър апетит след 12-15 ден от окозването може да се премине на пълна дажба. Стопаните обикновено не съставят на козите дажби по норми,а ги хранят с това,с което разполагат.

Сеното е най-често използваният фураж,като обикновено се дава на воля в количество от 1,5 до 2 кг дневно.Ливадното сено е богато на основните хранителни вещества и витамини,които са в достатъчно количество и добро съотношение.Сено от люцерна,детелина,както и тревна смеска от житни и бобови култури са с добра хранителна стойност и са много богати на протеини и калций.

Царевичакът,сламата и слънчогледовите пити участват в количество до 0,8 кг в дажбата,като обикновено се дават ситно смлени или нарязани и допълнително обработени(запарени или смесени с концентриран или сочен фураж.) Листниковият фураж е много ценен и разнообразен,с добра хранителна стойност и може да участва до 1 кг в дажбата н а козите.Всички широколистни дървета може да се ползват за приготвяне на листник.

Корено-клубено и сочнплодните играят важна роля при зимното хранене на козите,имат висока смилаемост и допринасят за доброто използване на зимните дажби.Цвеклото е най-масово използвано и може да се дава до 4 кг дневно. Картофите,тиквите, морковите и плодове от овощните видове са много предпочитана храна от козите и се дават до 3-4 кг на ден.Тиквите и морковите са особено богати на каротеноиди,на които се дължи и техният оранжев цвят междувпрочем,и с това допринасят благотворно за увеличаване на млечността. Царевичният и тревният силаж и сенажите са основни обемисти фуражи,които участват до 3-4 кг в дажбите на козите.Те влияят чудесно върху храносмилането и също стимулират млечността. Основна храна на козите през пролетта,лятото и есента е пашата.Наличието на естествени пасища и продължителността на пасищния период правят отглеждането на козите по-рентабилно.

Зелената трева на пасищата и ливадите е пълноценна и незаменима храна за всички категории кози.Тя е богата на лесносмилаеми протеини,витамини и минерални вещества. При създаването на изкуствен тревостой участват предимно тревни видове-люцерна,детелина или тревни смески от житни и бобови култури.Пресни зелени фуражи като детелината и люцерната могат да причинят подувания и храносмилателни разстройства и затова трябва да се дават в ограничено количество и леко завехнали.При оборно отглеждане на коза майка дневно може да се дава до 7-9 кг зелена маса. След тревата шумата от различните дървесни видове и листната маса от храстите заемат второ място в дажбата на животните.

Зелената царевица през лятото също е много добър фураж,но съдържа малко количество протеин.Допълнение към зеления фураж са зеленчуковите отпадъци,листата от зеле,салатата,кръмното и захарно цвекло,морковите и други.Загнил или плесенясал фураж не трябва да се използва за храна на козите. През време на пасищния период те се подхранват с концентрирани фуражи,които се делят на две групи-енергийни и протеинни.Енергийните фуражи са царевицата,овесът,ечемикът,ръжта и други зърнени култури.Към протеинните фуражи спадат различните видове шрот,като най.много се използва слънчогледовият.

Бобовите зърнени,като грах,фий,бакла и други,съдържат по.малко протеин от шротовете.Сравнително богати на белтъчини са соевите,бобовите и слънчогледовите отсевки, които могат да се използват при хранене на козите. За попълване на недостигащите в дажбата минерални вещества най-често се използват дикалциев фосфат и креда.В дажбите на козите най-често не достига фосфор.А креда се използва само когато не достига калций-дава се до 10 гр на животно дневно.Козите винаги трябва да имат на разположение каменна сол или минерална смеска за свободно приемане. Ако искаме да получим висока млечност на козите през годината,трябва чрез правилно съставена и пълноценна хранителна дажба да получим максимална млечна продуктивност още в началото на лактацията. Източник:Институт по планинско животновъдство,Троян

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Заразни болести при овцете и козите

Избор на кози за мляко

Диктиокаулозата засяга масово младите овце и кози

Болести при овцете и козите причинени от паразити