Подмор на пчели в Добричко може да се види в нашумял в социалните мрежи клип преди по-малко от месец. Агри.БГ потърси автора и стопанин на пчелите Митко Иванов, който се оказа, че не за първа година е сериозно пострадал от несъвестно пръскане в района на пчелина му.

Пчелари: Заради цената на меда сме принудени да скъсим веригата на доставки

Иванов има 170 кошера. През април, преди започването на масовия цъфтеж на акацията, пчелите му, които вече пашуват, биват отровени и масово измират. Това се случва и тази, и миналата година.

Загубите бяха при най-силните кошери, тъй като те са с повече пчели и са по-активни”, споделя пострадалият пчелар. Но защо се стига до такива случаи при положение че вече е активна и системата ЕПОРД. Не за пръв път чуваме мнения, оспорващи нейната ефективност.

„Ако съм получил 5 известия в системата, аз виждам 8 трактора. Всеки пръска, когато му е удобно през светлата част на деня. Пръсканията в този период на годината са почти ежедневни, кой може да държи пчелите си затворени почти всеки ден без специални кошери за това?!

И миналата, и тази година, когато бяха отровени пчелите, бяха почивни дни. Следва подаване на сигнал, свикване на комисия, идване на терен, вземане на проби, пътуване на пробите… Всичко това се разтяга във времето и може да доведе до неточни резултати от пробите, разказва пчеларят.

Освен това в подобни случаи, докато не се докаже нарушение от страна на земеделеца, процедурите са за сметка на пчеларя. Ако той например има съмнение, че пчелите му са отровени от пашата в три ниви, ще трябва да плати три проби и отделно тази от пчелите. Една от тях струва около 500 – 600 лв. И ако поради бавните процедури се окаже, че пробите не засичат съответното вещество, пчеларят си остава с убитите пчели и минус няколко хиляди лева.

Миналата година докторите, които взеха проба от място, ми казаха да я изпращам по най-бързия начин, тъй като тя ще пътува, освен това не се знае кога точно е пръскано, а действието на лекарството отминава”, отбелязва Иванов и подчертава:

Има съвестни арендатори. Когато пръскат особено с инсектициди, го правят вечер. Но е достатъчно един да не постъпи коректно или да наруши правилата и щетите са налице. 

„Като се отрови летящата пчела, тя после не се люпи веднага, а дори и да има новоизлюпена, тя не започва да лети от следващия ден. През това време пашата минава, което е загуба за пчеларя”, казва на финал Митко Иванов