Практични съвети за сезона на картофите

В края на февруари трябва да направите "рътене"на картофите за семе.

Ако сте си оставили собствени семена за засаждане, трябва да ги сортирате, да отстраните загнилите и измръзнали клубени. Сортирайте клубените по големина - на дребни с размери 2,5 - 3,5 см и едри 3,5 - 5,5 см. Най-добри за засаждане са тези с размери 50 - 70 грама, по-малките създават по-слаби растения, слаби корени и малко кълнове.

Предимствата на рътенето са няколко:

  • - отстраняват се провласените клубени,
  • - засадените клубени поникват по-бързо,
  • - растенията се вкореняват много добре
  • - лесно преодоляват неблагоприятните климатични условия
  • - формират добра наземна маса, листата им са вече загрубели, когато масово се появяват листните въшки,
  • - дават добра продукция, кожицата на клубените загрубява и е трудно наранима при прибиране на реколтата.

Главната цел на рътенето е да се събудят всички очички, да се получат здрави, типични за сорта кълнове с дължина 15 - 20мм.

Защо се деформират картофените клубени

Какво трябва да направите - още в края на февруари наредете в плоски щайги или кашони ранните картофи за семе и ги оставете на светло място, където може да се регулира температурата и светлината. При рътенето светлинните условия са по-важни от топлинните. Нареждайте картофите на един ред, така че страната с най-голям брой очи да гледа нагоре. Добре е всяка седмица да пререждате щайгите и тези, които са били отдолу да попаднат отгоре, за да получат повече светлина. Да не ви се свиди да изхвърляте загнилите или лошо покълнали клубени, при пренареждането, така ще си гарантирате равномерно поникване на посева и добро качество.

Неприятели по картофите

Очаквани резултати

При правилно протичане на процеса се развиват къси кълнове със зелен или виолетово-зелен цвят. Може да забележите зачатъци на листенца, а в основата и зачатъци на коренчета. Рътените картофи поникват с 10 дни по-рано, узряват седмица по-рано и добивът от тях е с 15% по-висок. Ако в помещението, в което ги държите няма достатъчна влажност, може да поставите съд с вода и периодично да напръсквате пода. Преди изнасяне от помещението посадъчният материал се държи по продължително на отворени врати и прозорци. В това състояние, без да ги прехвърляте в друг съд, ще ги пренесете до мястото на засаждане.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бактериални болести при картофите

Неприятели при чесън лук и праз

Как да се справим с поповото прасе?