засяване на откритоСеитбата на зеленчуковите култури на открита площ може да е пролетна, лятна, есенна и предзимно засяване.

Пролетна сеитба

Пролетна сеитба се извършва се през пролетта, веднага щом стане възможно да се работи на полето (в края на февруари - началото на март) и продължава докъм началото на май. Най-рано през пролетта се сеят по-студоустойчивите култури, като лук, грах, моркови, магданоз, репички, спанак. Ранната пролетна сеитба е от голямо значение за културите, чиито семена никнат бавно (моркови, магданоз, лук), но и за тези култури, които формират качествена продуктова част при условията на по-къс ден (спанак, репички). По-късно през пролетта, когато почвата се затопли над 10°С и премине опасността от слани, се засяват по-топлолюбивите растения - краставици, тиквички, дини, пъпеши, тикви. Най-късно се засява бамята.

За редовното и дружно поникване на семената пролетната сеитба изисква много добра подготовка на площите през есента и през най-ранните пролетни месеци. При силно засушаване има нужда и от напояване.

Лятна сеитба

Летните посеви идват като втори култури в зеленчуковата градина. През лятото се засяват култури с по-къс вегетационен период - късоплодни краставици (корнишони), зелен фасул, ряпа, спанак и др.

Летните посеви се нуждаят преди всичко от почвена влага през време на поникването. Затова преди и след сеитбата площта се полива.

Есенна сеитба

Есенна сеитба се извършва през септември-октомври. Осигурява реколта през същата или през следващата година. През есента се сеят по-студоустойчиви и с по-къс вегетационен период зеленчукови растения - спанак, репички, лук. При по-ранно засяване през есента, когато времето е все още топло и сухо, посевите се поливат.

Есенните посеви уплътняват площите за втори или за трети път през годината и спомагат за по-интензивното използване на земята.

Предзимна сеитба

Предзимна сеитба се извършва се в началото на зимата, преди да настъпят студовете. Предзимните посеви поникват през пролетта и имат по-ранно развитие от пролетните. Така се сеят моркови, магданоз, спанак, понякога и грах.

Когато се засява предзимно, сеитбената норма се увеличава с 20-30%, за да се предотвратят загуби от измръзване.

В Южна България условията за предзимна сеитба са по-подходящи, отколкото в Северна България.

Сеитба на моркови

{youtube}-SUz0NU1qXE{/youtube}