Семена на морковите поникват бавно - около две седмици, но и до 20 дни след сеитбата. Младите растения също бавно растат. Осигуряването на влага за поникването на морковите е една от първите грижи, особено на по-късните посеви. При нужда трябва да се полее с течаща вода и напояване на кавалите или с лейка. Друга, също много важна грижа, е унищожаването на плевелите. Плеви се още преди поникването. При редова сеитба на моркови след поникването плевелите се унищожават освен чрез плевене, но и чрез плитко прекопаване между редовете. Това може да стане и преди поникването, ако при редова сеитба морковените семена се смесят със семена от репички, които поникват много бързо и очертават редовете.

Не по-късно от две седмици след поникването на морковите посевът се прорежда, ако е много гъст - растенията се оставят на 2-3 см едно от друго в реда. Когато се прореди на по-големи разстояния, кореноплодите се разрастват, загрубя ват и се деформират.

Редовите посеви се окопават 2-3 пъти, първоначално на дълбочина 5-6 см, по-късно малко по-дълбоко. Морковите обичат рохкава проветрива почва, поради което окопаването не бива да се пренебрегва. При разпръснатите посеви не може да се окопава - при тях само редовно се плеви.

Морковите се подхранват 1-2 пъти с амониев нитрат, когато образуват 3-4 листа и 20-25 дни по-късно - с по 1,5-2 кг тор на 100 м2. Подхранването се съчетава с окопаване или поливка.

Когато няма валежи, морковите се поливат през 10-15 дни. Към септември поливките се разреждат, но при сухо време посевът не бива да се засушава, защото кореноплодите завяхват и се понижава съхраняемостта им.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ранни сортове домати

Салатата - ценна зеленчукова храна

Брюква - жълта ряпа

Специално разсаждане на изтеглен нависоко доматен разсад