Брюквата или жълта ряпа (Brassica napobrassica) е зеленчукова култура, която е малко позната у нас. Брюквата е двугодишно растение от род Зелеви и разпространена в Западна Европа. През първата година от семената на брюквата се образува глава, заради която се отглежда, а през втората година пуска цветоносно стъбло и образува семена.

Познати са два подвида брюква - обикновена с жълто месо и обикновена брюква с бяло месо. Вегетационният период от поникването до образуването на главата е 90 дни.

Брюквата е култура, слабо взискателна по отношение на почва и климат. За отглеждане на брюква е подходящ влажният климат с пропускливи и богати почви. Неподходящи за отглеждане на брюквата са каменисти, тежки глинести почви и терени, в които има подпочвени води близо до повърхностния слой. При недостатъчно влажност кореноплодите стават твърди, не са сочни, месото им силно горчи и растение бързо стрелкува.

Тази култура е силно студоустойчива и издържа температура до минус 10°С без повреди. Семената започват да прорастват при 1-3°С, като оптималната температура е 12-17°С. За формирането на кореноплода най-подходящата температура е 15-18°С.

Брюквата образува продълговати или кръгли глави, които много приличат на тези на цвеклото. Част от главата стърчи над земята, а другата е зарита в нея. Главата съдържа вода, мазнини, суров протеин, сурови влакнини, безазотни екстрактни вещества, пепел. На брюквата семената не се различават по големина и цвят от тези на обикновеното зеле. За получаването на разсад засяването става през април в открити лехи. Разсадът се засажда на постоянно място след образуването на 2-3 листа на разстояние 30-40 см вътре в реда и 50-60 см между редовете. Прибира се през ноември. В зависимост от месторастенето и сорта, от декар се получават от 2 000 до 6 000 кг глави.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Отглеждане на броколи

Съхранение на кореноплодни зеленчуци в ровници

Съхраняване на картофи - особености, изисквания и режим на съхранение

Отглеждане на зеле - особености в агротехниката