Химичният елемент е абсолютно необходим за картофите. Известни са над 60 ензимни реакции, които се активират от калиевия йон. Птози начин на практикатой участва във всички жизненоважни функции в растителния организъм.
Калият усилва синтеза на белтъчини, мазнини и захари и скорбяла.
Картофите са калиеволюбива култура, тъй като изискват 1,5 пътиповече калий от азота и 3-4 пъти повече от фосфора.
При картофите калият подпомага значително придвижването на асимилатите и натрупването им в клубените. Калият повишава клетъчното налягане, което влияе върху водния режим на културите. Обезпечените с калий посеви използват по-ефективно водата, не увяхват лесно, което е особено важно в години и райони с продължителни засушавания. Тогава добре осигурените с калий растенияпреживяват сухите периоди по-добре, поради ниското с 20-50% изпарение.
Калият усилва устойчивостта на растенията към болести и неприятели. Той води и до по-добро узряване, повишава механичната здравина на картофените клубени и  съответно тяхната транспортабилност. По време на съхранение добре обезпечените клубени с калий губят по-малко от теглото си.
От една страна калият е елемент за повишаване на добива с 15-20% от друга той е основният елемент за повишаване на качеството на клубените.
При отглеждане на картофи за преработка в чипс има изисквания по-отношение на качествените показатели на клубените. Едни от тях са съдържание на сухо вещество  22-24% и съдържание на редуциращи захари под 0,35%.
С подходящо калиево торене може да се постигне високо съдържание на калий и сухо вещество, ниско съдържание на редуциращи захари и съответно намаляване потъмняването на месото на клубените в рамките на един сорт.
При недостиг на калий се задържа развитието на растенията, което води до понижаване на добива и намалява съдържанието на скорбяла.
При недостиг на калий растенията са дребни, листата са бледо зелени, по-късно пожълтяват и са с кафяви върхове и краища. Засягат се първо старите листа. Междувъзлията са скъсени, листата преждевременно опадат. Признаците първо се появяват на старите листа. Появява се черна сърцевина в клубените.  

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се произвеждат репички на открито рано през пролетта и през есента?

Бататите - сладки картофи

Салатно цвекло (червено цвекло)

Напояване на картофите

Пащърнак – отглеждането му е лесно