За ранно пролетно производство на репички почвата се обработва през есента и се наторява с разложен оборски тор. През пролетта с предсеитбената обработка се внасят на дълбочина 8-10 см по 0,6-0,7 кг амониева селитра на 100 м2 .

Сее се много рано, при първа възможност за работа. Сеитбата на репичките е на равна повърхност, на ниски лехи с пътеки между тях, през разстояния между редовете 10-15 см на около 2 см дълбочина. Възможна е и разпръсната сеитба, при която семената на репичките се заравят на 2-3 см чрез плитко накопаване. За 100 м2 са необходими около 150 г семена. Засяването на репичките е етапно, през 10-15 дни, за да има свежи кореноплоди по-продължително време. За бързото и дружно поникване на семената се сее във влажна почва, но е желателно да не се полива непосредствено след сеитбата на репичките, за да не се образува почвена кора.

Ако посевът е много гъст, прорежда се на 2-3 см растение от растение. Може да се прореди и по-късно, с първото изваждане на репичките. Грижите за репичките през следващия период са плевене и поливане при евентуално засушаване, особено по време на нарастване на кореноплодите.

За есенно производство на репички почвата се подготвя след прибиране на предшественика: прекопава се грижливо и се наторява с 0,8-1 кг амониев нитрат на 100 м2. Сеитбата се извършва от средата на септември до средата на октомври (за южните райони са по-късните срокове). След поникването репичките се прореждат, плевят се и се поливат.

Когато условията са благоприятни, изваждането на репичките започва 25-30-35 дни след поникването. При есенна сеитба този период е по-дълъг поради намаляване дължината на деня. Прибират се на 2-3 пъти, в зависимост от нарастването и оформянето на кореноплодите. След всяко прибиране останалите неприбрани растения се поливат. Репичките се изваждат своевременно, за да не изкуфяват. Връзват се на връзки по 10 броя. От 100 м2 се получават 1000-1500 връзки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Борба със сеченето по разсада

Борба с листните въшки по зеленчуковите култури

Зимна маслодайна рапица - основните агротехнологични изисквания при отглеждането