Накратко:
•    ЕС въведе предпазен механизъм за украинския внос
•    Европа вижда заплаха за собствените си пазари от Русия и Беларус

 

Според Кати Партанен, член на борда на Световната организация на фермерите, предпазните мерки върху вноса на зърно и други хранителни продукти от Украйна в разширеното споразумение за свободна търговия между ЕС и Украйна вероятно ще се окажат от полза за фермерите в ЕС, като предотвратят сътресения на селскостопанския пазар в ЕС. Това сподели тя пред S&P Global Commodity Insights в интервю от 26 април.

Нарастващите производствени разходи за фермерите в ЕС през 2024 г. доведоха до по-ниска рентабилност, подхранвайки протестите срещу вноса от Украйна и пораждайки опасения относно нарастващите цени и нелоялната конкуренция.

ЕС въведе предпазен механизъм за украинския внос

Европейският парламент на 23 април одобри разширяването на своите автономни търговски мерки за Украйна, но със съответните защитни мерки. Съгласно новия регламент Европейската комисия може да предприеме бързи действия и да наложи всякакви мерки, които сметне за необходими, ако има значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави от ЕС поради украинския внос.

От една страна, фермерите са щастливи, че вече има дефинирани защитни механизми, но от друга страна, са притеснени, че те обхващат само част от украинския внос.

„Списъкът с чувствителни продукти се определя не само въз основа на цените и обемите, навлизащи на пазара на ЕС, но и като се има предвид качеството, което води до конкуренция сред фермерите в ЕС“, контрира критиките Партанен.

Като част от засилените мерки за защита на фермерите в ЕС, ЕК може да приложи аварийна спирачка, ако вносът на чувствителни селскостопански продукти, като птиче месо, яйца, захар, овесени ядки, зърнени храни, царевица и мед, надвиши обемите от втората половина на 2021 г. и всички от 2022 и 2023 г.

През пазарната 2022/23 година ЕС е внесъл 26,09 милиона тона царевица, като 57% от обема (близо 15 милиона тона) е закупен от Украйна, според данни на ЕК. През сезон 2023/24 г. (до февруари) ЕС е внесъл 8 милиона тона царевица от Украйна.

Европа вижда заплаха за собствените си пазари от Русия и Беларус

Фермерите от източноевропейските страни, включително Полша, са притеснени, че евтиното украинско зърно, което навлиза на техните пазари, не следва стандартите на ЕС и следователно води до нелоялна конкуренция на пазара.

Нарастващият внос на селскостопански продукти от Русия също предизвиква огромна загриженост за някои страни от ЕС, като Латвия, Литва и Естония.

Около 360 000 тона руски зърнени и 370 000 тона маслодайни семена са пресекли латвийската граница през 2023 г. в сравнение със съответно 102 000 тона и 80 000 тона година по-рано, сочат данни на ЕК.

ЕС планира да наложи мита върху вноса на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти, включително царевица, пшеница и слънчогледов шрот от Русия и Беларус, съобщи ЕК на 22 март.

Партанен заяви, че решението на ЕК да наложи мита върху вноса на руско и беларуско зърно може да бъде полезно за селскостопанската индустрия в ЕС и фермерите, особено в Източна Европа.