При избора на нерези се взимат под внимание същите признаци както при женските прасета. По-сериозни са изискванията при избор на нерез върху конституцията, здравината на краката, ясно изразените и правилно развити тестиси, развития врат, големината и добре изразените бутове, както и „мъжката" глава.

Изборът на нерез е изключително важен, като се има предвид, че нерезът се използва 4-5 години и през този период може да заплоди 800 женски прасета и да предаде добрите си качества на над 8000 приплода. Ето защо за нереза се говори, че е „половин стадо".

Главата на мъжкото прасе трябва да хармонизира с останалите части на тялото. За породите и кръстоските от тях, отглеждани у нас, главата е сравнително „лека", с леко клепнали средно дълги уши, изключение правят нерезите от Голяма бяла свиня. Бузите на нереза трабва да бъдат леки, носът-зурлата, без бръчки и изкривявания, което е признак на заболяването ринит, което се унаследява.

Очите да бъдат без изтечения, дължащи се на заболяването конюнктивит. Сериозно внимание трябва да се обръща на плешката, гърба и краката на прасето. Плешката трябва да бъде добре развита и свързана с гръдния кош. При породите за месо плешката е намалена в полза на гърба и бута. Краката на нереза - както предните, така и задните, да са правилно поставени, средно дълги, здрави, със слегнати скакателни стави, стръмни бабки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Общи грижи и отношение към свинете

Как да получим здрави прасенца

Потребности на свинете от витамини

Червенка по свинете - една от най-опасните болести