Витамините са биологично активни вещества, които участват в много малки количества в дажбата на свинете, но имат важна роля в редица жизнени процеси. Те са активната част на повечето ензими и тъй като ензимите активизират биологичните процеси, витамините участват в обмяната на веществата. При липса или недостиг на витамини настъпват авитаминоза и хиповитаминоза, намалява продуктивността и се влошава здравословното състояние. Витамините повишават устойчивостта на организма към различни инфекциозни и други заболявания. Повечето витамини, особено от групата В, се синтезират и организма в малки количества и не могат да задоволят потребностите на животните, затова трябва да се добавят в храната.

Потребностите на свинете от витамини зависят от много фактори. Повишават се при заболяване, стресови състояния, бременност и лактация, ако дажбата не е балансирана по протеин, аминокиселини, фосфор и др. Дажбата трябва да бъде много добре балансирана по съдържание на витамини, за да се реализират подобрените генетични възможности на свинете за интензивен растеж, за натрупване на повече месо в тялото и др.

Дажбата на свинете трябва да бъде осигурена с витамините А, D, Е, К, С и от групата В.

Избор на прасета за угояване

Витамин А (ретинол)

Ролята на витамин А е много разнообразна. Има голямо значение за здравословното състояние и продуктивността, растежа и възпроизводството, за повишаване устойчивостта на организма към заболявания, участва в обмяната на белтъчните, липидите и въглехидратите.

При недостиг на витамин А намалява растежът, отслабва резистентността към инфекции, заболяват очите, нервната система, влошават се заплодяемостта и спермопродукцията, раждат се нежизнени прасета. Наред с това се повреждат епителната тъкан на кожата, жлезистият епител на органите на дишането, на храносмилателния канал и др. Възникват гастроентерити, бронхити, пневмонии и др.

Източник на витамин А са рибеното масло, фуражите от животински произход, които съдържат мазнини, различни витаминни препарати и др. В организма на свинете витамин А се образува от неговия провитамин - каротина. Богати с каротин са зелените фуражи, червените и жълтите моркови, жълтите тикви, сенното брашно и др., а бедни - зърнените фуражи, кореноплодите, кюспетата, шротовете, клубеноплодите и др.

Протеините и аминокиселините в храната на свинете

Витамин D (калциферол)

Витамин D има голямо значение за усвояването на калция и фосфора, за растежа на скелета, за засилване защитните сили на организма. При недостиг на витамин D и при неподходящо балансиране на дажбата по калций и фосфор се нарушава калциево-фосфорната обмяна и при младите животни се появява рахит (изкривяване на костите), а при възрастните свине - остеомалация (размекване на костите) и остеопороза (трошливост на костите). Рахитът се развива обикновено при интензивен растеж на прасетата след отбиването, а остеомалацията - при бременните и кърмещите свине.

Когато свинете се отглеждат на открито или се подлагат на ултравиолетово облъчване, потребностите от витамин D са по-малки и обратно - при затворено отглеждане и без облъчване са по-големи.

Витамин D се среща в малки количества във фуражите от растителен произход. Липсва в зелените фуражи, но в тях се съдържа неговият провитамин - ергостеринът. При сушене на зелените фуражи на слънце ергостеринът се превръща във витамин D2. Животинските стерини под действието на слънчевата или ултравиолетовата светлина проникват под кожата на свинете под формата на витамин D3. Витамин D2 и D3 имат еднакво физиологично действие при свинете. Като източник на витамин D могат да служат рибеното масло, облъчените фуражни дрожди, приготвеното на слънце доброкачествено сено (сенното брашно), съдържащото мазнини рибено брашно, млякото и др.

Витамин Е

Витамин Е не се синтезира в организма на свинете, затова трябва да се дава с храната. Има голямо значение за нормализиране на репродуктивните функции, затова е известен като антистерилен фактор. Има антиокислително действие. Продължителният недостиг на витамин Е води до безплодие при свинете майки, до дегенерации на семенниците при нерезите и на сърдечния мускул, до некроза на черния дроб и др. Същества взаимна връзка между витамин Е и селена, затова при едновременното им даване се получава добър ефект. При недостиг на витамин Е се нарушава усвояването на каротина и витамин А. Сланината на свинете, осигурени много добре с витамин Е, е по-трайна.

Добър източник на витамин Е са зелените фуражи, люцерновото брашно, кълновете на зърнените фуражи и др. Използват се и синтетични препарати, давани чрез храната или инжективно. Нитратите пречат на усвояването на витамин Е. Когато свинете получават дажби, богати с ненаситени мастни киселини, потребностите от витамин Е се повишават.

Задоволяване потребностите на прасетата от хранителни вещества чрез майчиното мляко

Витамин В1 (тиамин)

Витамин В1 играе важна роля в обмяната на въглехидратите и мастните киселини. При недостиг на витамин В1 се загубва апетитът, силно намалява растежът, разстройва се сърдечносъдовата дейност и др. Синтезирането на витамина в организма е съвсем ограничено. Той се съдържа в зелените и зърнените житни фуражи, пшеничните трици, дрождите, морковите, цвеклото, люцерновото брашно и др.

Витамин В2 (рибофлавин)

Витамин В2 взема участие в образуването на хемоглобина, поддържа зрението и др. При недостиг на витамин В2 лошо се усвоява протеинът, което води до непълноценно използване на самия витамин; бременните свине се опрасват преждевременно, раждат се слаби и мъртви прасета. Богат източник на рибофлавин са фуражните дрожди, млечните отпадъци, тревното, рибеното и месокостното брашно.

Витамин В3 (пантотенова киселина)

Витамин В3 се образува в значително количество в чревната микрофлора, но поради слабото всмукване на витамина потребностите от него не се задоволяват напълно. При недостиг на витамин В3 се появяват дерматити, разстройство на нервната система, язвени заболявания, загрубяване на космената покривка, изоставане в растежа и др. Витамин В3 се съдържа в младата зелена трева, тревното брашно, фуражните дрожди, триците и др. Използва се и под формата на калциев пантотенат.

Хранене на бременни свине

Витамин В4 (холин)

Витамин В4 не се синтезира в чревната микрофлора, а се образува в черния дроб от метионина. Ако съдържанието на холин в дажбата на свинете не е достатъчно, метионинът се използва за неговото синтезиране и може да възникне недостиг от метионин. Холинът влиза в състава на лецитина и така участва в обмяната на мазнините. При недостиг на холин загрубяват кожата и космената покривка, нарушава се координацията на движенията, появява се мастна инфилтрация на черния дроб, намалява плодовитостта и др.

Витамин В5 (никотинова киселина, ниацин, витамин РР)

Витамин В5 влиза в състава на различни ензимни системи, стимулира кръвообразуването и др. При малък недостиг на витамин В5 се влошава усвояването на хранителните вещества, а при голям недостиг прасетата заболяват от пелагра. В организма на свинете триптофанът може да се превърне във витамин В5, но той не може да се използва за образуване на триптофан и за да не се предизвика недостиг на триптофан, дажбата трябва да се обогатява с витамин В5. Добър източник на витамин В5 са фуражните дрожди, рибеното и месокостното брашно, грахът, тревното брашно и др.

Витамин В6 (пиридоксин)

Липсата на пиридоксин предизвиква дерматити, разстройства на нервната система, дегенерация на сърдечния мускул, анемия и др. Синтезира се в чревната микрофлора. Подходящи като източник на витамин В6 са фуражните дрожди, триците, храните от животински произход, зелените треви и др.

Витамин В12

Витамин В12 стимулира кръвообразуването, растежа на прасетата, репродукцията. Съдържа около 4% кобалт. Ако кобалтът в дажбата е недостатъчен, образуването на витамин В12 се намалява. При недостиг на витамин В12 спада растежът, появяват се анемия, повишена възбудимост, поражения в храносмилателната система и др. Растителните фуражи не съдържат В12. Добър източник на витамин В12 са фуражите от животински произход.

Витамин В9 (фолиева киселина)

При недостиг на витамин В9 се влошават растежът и оползотворяването на фуража, образуването на еритроцити, левкоцити и тромбоцити, появява се анемия. Витамин В9 се синтезира в чревната микрофлора. Добавя се допълнително към храната.

Хранене на нерези

Витамин С (аскорбинова киселина)

Синтезира се в достатъчно количество в организма на свинете. Участва в обмяната на белтъчините, при образуването на хемоглобина и др. Според някои автори витамин С има антистресово действие. Богати с витамин С са зелените фуражи, зелето и др.

Витамин К (фактор на кръвосъсирването)

При недостиг на витамин К се появяват подкожни и вътремускулни кръвоизливи, кръвотечение при кастрираните прасета, от пъпната връв и др. Синтезира се в чревната микрофлора. Добър източник на витамин К са рибеното и сенното брашно и др.

Потребностите на свинете от витамини се осигуряват много добре освен чрез естествените фуражи и чрез синтетични препарати под формата на витаминни премикси.

Вижте още:

Използване на фъстъчен и памуков шрот за храна на свинете

Зърнени житни фуражи подходящи за хранене на свинете

Отглеждане на незаплодени свине