Бременността при свинете продължава средно 114 дни. През този период животните трябва да се хранят пълноценно. С напредване на бременността значително нараства потребността на организма от белтъчини. Те са необходими за правилното формиране и развитие на зародишите и за натрупване на запаси от хранителни вещества, които се изразходват интензивно в периода на лактация за образуване на мляко.

Препоръчва се бременните животни да се хранят два пъти на ден. Те трябва да имат непрекъснато чиста вода за пиене или поне след всяко хранене. Необходимо е един-два дни преди опрасването обемистата храна да се ограничи, а в първия ден след опрасването да се спре напълно. През този ден свинете ядат само полутечна храна и едва на 3-ия-4-ия ден им се дава пълната дажба.

В началото на опрасването е необходимо да се подготвят чисти кърпи, с които да се подсушат очите, носът и ушите на новородените. Прасенцата се поставят в сухи дезинфекцирани сандъчета. Пъпната им връв се отрязва на 3-4 см от тялото и се тушира с йодна тинктура или гранулин. Изрязват се резците им, а на 1-ия-2-ия ден - и опашката им. Плацентата и лохиалните изтечения се събират в подходящ съд, а след това се изгарят или се заравят. Задната част на опрасената свиня се измива с хладка вода или е дезинфекционен разтвор. Вимето също и изтрива с дунапренова гъба или с кърпа, напоена с пресен дезинфекционен разтвор.

Родените прасенца трябва да забозаят до час-час и половина след раждането. Поемането на коластра има важно значение за по-нататъшното им развитие. За да имат правилен режим на хранене, най-добре е те да бъдат неотлъчно при майките с изключение на първите 1-2 дни до укрепването им. Ако е необходимо малките да се държат отделно, те трябва да се пускат за бозаене през час-час и половина. Всяко прасенце се слага на определена цицка, за да се избегне борбата между тях. За 1-2 дни те привикват към установения ред. Към 7-8-ия ден малките са способни да приемат хранителни смески, към които трябва да се прибави преди всичко бито сухо мляко (по 30-40 грама за първите дни, като постепенно се увеличава). За индивидуалното подхранване и поене е необходимо да се направят отделни от майката бърложки (отделения), които да се отопляват (най-добре с лампа с инфрачервени лъчи). Ако има условия, прасенцата могат да се изкарат с майките в дворчето или на паша. Отбиват се обикновено на 30-50-дневна възраст.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

 

Храненето на прасетата и качество на месото

Потребности на свинете от витамини

Родилните боксове в свинефермите