Симптоми при маната по краставиците, дините, тиквичките и тиква - Pseudoperonospora cubensis(Berkeley et Curtis) Rostovzew от клас Oomycetes, разред Peronosorales
Първите признаци на кубинска мана се явяват по горната листна повърхност, под формата на разлети или ограничени от нерватурата хлоротични петна. При влажни условия долната страна на петната се покрива с моравовиолетов налеп от спороношението на гъбата. При маната по дините проявите не са много типични и приличат на повреди от антракноза. Петната са дребни, отначало хлоротични, а по-късно стават червенокафяви. Налеп от спороносци и спори се образува рядко. При мана по тиквата и мана по тиквичките петната са същите като тези при маната по дините. При силно нападение листата и целите растения изсъхват.
Причинител на маната по краставиците, дините, тиквичките и тиква
Причинителят на кубинската мана образува междуклетъчен мицел. През устицата излизат конидионосци, които са единични или на групи от 2 до 6-7 на брой. Те са леко подути в основата и дихотомно разклонени във втората третина. Ооспорите на причинителя са кръгли и с грапава повърхност.
Напролет покълнват само ооспорите. Необходимо е те да са претърпели влиянието на температури около 0°С и по-високи и влага в продължение най-малко на 30 дни. Ооспорите се образуват сравнително рядко. Основният начин на презимуване на гъбата е под формата на мицел и спори по вегетиращи през зимата в култивационни съоръжения гостоприемници. Не е изключено заразата да проникне от по-южните страни. Благоприятни условия за развитието на гъбата са дъждовно време и температура от 10 до 30°С. Оптимална температура за развитие на гъбата е 18°С. Гъбата образува спори при температури от 14 до 30°С. Най-много спори се образуват при 20-24°С и висока влажност на въздуха от 80-100%. Конидиите покълнват в капка вода при температура от 5 до 30°С. Оптимални температури за покълване на конидиите са от 20-25°С. Зооспорите са по-активни при температури от 10-15°С. При оптимални условия от 18-20°С и относителна влажност на въздуха 100% инкубационният период е от 3 до 5 дни. Масово развитие на маната трябва да се очаква, когато средноденонощните температури са от 18-24°С, а водата се задържа в продължение на 8-9 часа.
Борба с маната по краставиците, дините, тиквичките и тиква
За борба с маната по краставиците, дините, тиквичките и тиквата, трябва да се спазва тригодишно сеитбообръщение и пространствена изолация от заразени площи. Начало на пръскането започва, когато климатичните условия благоприятстват развитието на маната по краставиците, дините, тиквичките и тиква, но преди поява на инфекция с един от контактните фунгициди - Дитан М 45 - 0.2%, Пероцин - 0.4% и др.
При поява на първите признаци на мана е необходимо:
- да се пръска с един от изброените фунгициди със системно действие - Алиет флаш - 0.3%; Куадрис 25 СК - 0.075%; Ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0.25%, Корсейт М ДФ - 0.25%, Акробат МЦ - 0.1% и др.
- след 7-10 дни трябва да се пръска с един от контактните фунгициди - Дитан М 45 - 0.2%, Пероцин - 0.4% и др.
Пръсканията за маната продължават в интервал от 7-10 дни през цялата вегетация на културата като се редуват изброените по-горе препарати.
ВИЖТЕ ОЩЕ: