През зимата на патиците може да се дават до 300-400 грама силаж в зависимост от вида му. У нас са изпитани различни силажи, приготвени специално за патици и гъски. За разлика от силажа за преживните животни, този трябва да е съобразен с физиологичните особености на водоплаващите птици.

Зелените фуражи, участващи в силажите (люцерна, детелина, фий, еспарзета, коприва, царевица и др.), трябва да имат по-висока хранителна стоност, да са лесноусвоими, с по-ниско съдържание на сурови влакнини. Липсата на захари в тях се компенсира с добавянето на фуражи, богати на скорбяла (царевично брашно, картофи, меласа, захарно цвекло, моркови и др.).

Преди да се смесят със зелената маса (преди силажирането) брашната се озахаряват (хидролизират), като се заливат с гореща вода, загрята до 80 градуса. Сместа се разбърква добре и се оставя да престои 4 часа. Съотношението между водата и брашната е от 3:1 до 4:1. Целта е да се получи силаж с киселинност около 4,2, съдържащ 5 на сто млечна киселина и около 0,5 на сто оцетна   киселина. Зелената маса се нарязва на ситно с дължина на частиците 5-10 милиметра.

Силажът се включва в дневната дажба на птиците постепенно в продължение на 10-14 дни. По този начин те се предпазват от храносмилателни разстройства и по-лесно привикват с тази нова за сезона храна. По време на подготвителния период на патиците може да се дават до 100-200 грама, а през продуктивния период – до 100 г силаж. През зимния сезон за патица са необходими около 25 килограма силаж.

Ето няколко комбинации за приготвяне на силаж за водоплаващи птици:

1. Люцерна – 40 на сто; царевица с мамули – 25 на сто; моркови – 35 на сто.

2. Царевица с мамули – 25%; детелина – 40 %; варени картофи - 30 %.

3. Листа от цвекло – 40 %; моркови – 5%; сенно брашно – 15 на сто.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Угояване на гъски - някои препоръки

Птичи грип – какво трябва да знаят фермерите?

Фактори влияещи върху носливостта на кокошките

Амидостомоза - клека по гъсетата

Хранене и гледане на гъски