Първото за тази година огнище на птичи грип у нас възникна около два месеца по-рано в сравнение с миналата пролет.

Птичият грип дойде: Първото огнище е във ферма за патици в Раковски

В началото на седмицата Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че опасният вирус на високопатогенна инфлуенца H5N8 е поразил ферма за отглеждане на патици-мюлари в гр. Раковски. По това време там са се отглеждали 5 830 птици от четири възрастови групи.

"Преди всичко е важно фермерите да знаят, че до момента няма данни за заболели хора, заразени от птичи грипен вирус щам H5N8", обясни ветеринарният лекар на Агри.БГ д-р Тихомир Сеферинов.

Независимо от това към тази инфекция трябва да се подхожда с повишено внимание, като се предотвратява всяка възможност за адаптирането на вируса и предаването му от животните на хората.

Препоръчва се да не се докосват мъртви или заболели птици с голи ръце.

Ако трябва да се отстрани мъртва птица, използвайте ръкавици. Ръцете трябва да се измиват старателно със сапун и вода, и с подходящ дезинфектант след работа. При намиране на болни или мъртви птици трябва своевременно да се съобщи на отговорните органи.

По данни на Световната организация по земеделие и храни в периода между 30 декември 2019 г. и 18 февруари 2020 г. са регистрирани нови 26 огнища на заболяване от птичи грип в домашни стопанства в шест страни в Източна Европа.

Полша, Унгария, Словакия, Румъния, Чехия и България са потвърдили наличие на силно патогенния вирус НРAI, щам H5N8. Германските власти също са съобщили за изолиране на вируса от птици в домашен двор.

Какво казва науката за Птичия грипен вирус?

Това е РНК вирус от семейство Orthomyxoviridaе, разделен в различни родове - А, В, С и D. Известно е, че само вирусите от тип А са причинители на инфлуенца по птиците, наричана птичи грип (AI).

От своя страна вирусът на птичия грип се класифицира в подтипове, а те съответно се делят на отделни щамове - въз основа на протеини, които се намират на повърхността му.

Те са обозначени с буквите H и N. До момента са открити 18 вида Н протеини и 11 вида N протеини, които са в различни комбинации помежду си. Тези комбинации определят различните щамове на вируса, ``H`` (брой) и ``N`` (брой). напр.: H5N8, H9N2, H5N1, H7N9 и т. н.

Важно е да се знае, че различните щамове проявяват различна патогенност и видова специфика.

Разпространение

Грипът се разпространява главно чрез директен контакт между заразени и здрави животни. Основен резервоар на болестта са дивите и прелетни птици, които я разпространяват, без самите те да се разболеят.

От домашните птици особено чувствителни са водоплаващите - гъски и патици. Гълъбите показват по-голяма устойчивост на инфекцията.

Заболяването се предава и чрез фермерското оборудване и материали - включително вода и фуражи, които се замърсяват с изпражнения или секрети от носа или устата на заразените птици.

Хората също могат да разпространяват болестта индиректно, като пренасят вируса чрез своите дрехи, ботуши или превозни средства - от ферма на ферма. 

Паразитни болести по птиците

Клинични признаци

Симптомите на птичия грип могат да варират в широки граници от леко протичане до силно инфекциозно заболяване, което може да унищожи цяла ферма за броени дни.            

При заразените птици се наблюдават кашлица и кихане, назални изтечения, липса на координация, подуване на главата, клепачите и гребена, диария, намалено яйцеснасяне, яйцата са с мека черупка, настъпва внезапна смърт.

Лечение и профилактика

Ваксинацията и лечението са неефективни. Затова се пристъпва към унищожаване на всички болни и контакти птици и се определят санитарни зони за контрол.

Основната борба със заболяването се провежда чрез спазване на строги правила на биологична защита, така че да не се позволи попадане на вируса в птицефермите:

  • Да не съхраняват на достъпни места в помещенията суровини, които могат да привлекат диви птици;
  • Да се поддържа  строг контрол на достъпа до фермата (сградата) на превозни средства, хора и оборудване; 
  • Да се избягва въвеждането на птици с неизвестен произход и здравен статус в стадото;
  • Да се осигури подходящо изхвърляне на оборския тор, отпадъците и мъртвите птици.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекарствена профилактика и лекуване на птиците

Отглеждане на кокошки за яйца

Колибактериоза при кокошките