Съветът на Европейския съюз одобри актуализирани правила относно състава, етикетирането и наименованията на меда, плодовите сокове, плодовите конфитюри и дехидратираното мляко, или т.нар. “директиви за закуската”. Промените бяха наложени от желанието на Европа потребителите да могат да направят по-информиран избор, да се осигури по-голяма прозрачност относно произхода на продуктите и да намалеят измамите с храни, се казва в съобщението от Европейския съвет. 

Промените предвиждат етикетите на меда да показват произхода на продукта по-ясно, за да се намалят измамите и смесването. Когато медът е смес, на етикета ще трябва да се изписват страните на произход в низходящ ред, въз основа на теглото, включително процента, който всяка страна представлява. 

Държавите членки могат да решат, че за меда, пуснат на пазара на тяхна територия, е разрешено да се посочва само процентът на четирите най-големи дяла, ако тези страни представляват повече от 50 % от сместа, предвиждат новите правила. 
 


При плодовите сокове се въвеждат три категории - "плодов сок с намалено съдържание на захар", "плодов сок с намалено съдържание на захар от концентрат" и "концентриран плодов сок с намалено съдържание на захар", за да се отговори на нарастващото търсене на продукти с намалено захарно съдържание.

Благодарение на новите стандарти обозначението "плодовите сокове съдържат само естествено срещащи се захари" вече може да се използва на етикета. Това има за цел да подобри информацията за потребителите, тъй като клиентите често не са наясно с разликата между плодовите сокове (които по дефиниция не могат да съдържат добавени захари) и плодовите нектари.

Относно конфитюрите се въвежда изискване минималното съдържание на плодовете да бъде увеличено от 350 на 450 г на килограм в конфитюри и от 450 на 500 г на килограм в по-висококачествените продукти. Това ще помогне за намаляване на количеството захар в конфитюрите, което ще позволи по-здравословни диети и ще подкрепи пазара на плодове.
 


С промените в “директивите за закуската” се предвижда да бъдат разрешени и обработки на млякото, чрез които да може да се произвежда сухо мляко без лактоза. 

Предвижда се промените в директивите да бъдат публикувани в Официалния вестник на Европейския съюз и да влязат в сила 20 дни след това. 

Новите мерки ще бъдат приложими в целия Европейски съюз след две години.

Преразглеждането на “директивите за закуската” бе по инициатива на комисаря по земеделието Януш Войчеховски през 2023 г. с цел актуализиране на съществуващите пазарни стандарти на ЕС и гарантиране на последователното им използване в целия съюз.