Седмицата донесе на земеделските производители дъжд и пари.

Дъждът спаси положението от изсъхване на посевите и провал на реколтата, а парите спасиха засушените банкови сметки на фермерите.

Но какво означава това, че земеделските производители чакат тези помощи – държавни или от европейски, за да оцелеят. Или земеделието е твърде скъпо удоволствие и сметката не излиза, ако човек иска да печели, или някъде някой бърка в простата сметка приходи и разходи?

През седмицата коментарите за очакваното плащане на Украинската помощ, особено в деня на плащането – 9 май, бяха почти еднородни – има ли пари, пуснаха ли превода. Ето част от тях, публикуваме ги без редакторска намеса:

„Колеги в коя банка има превод”
„Има превод !!”
 „Още няма пари...пред банката съм”
„Този е стабилен, пред банката е!”
„имали превод”
„Има преводи”
„Има колеги, не е шега!”
„преведени са !”
„Някой има ли превод?”
„Когато чета коментарите наистина осъзнавам, че си заслужаваме съдбата. Вие как може от 8 часа сутринта да се редите пред банките и да питате за преводи. Ясно е написано, че преводите ще се направят днес, от кога сте в бранша, че очаквате да е днес в 8 сутринта? Естествено, че ако въобще си спазят обещанието ще е късния следобяд, а при нас ще се видят едва утре сутрин.”
„Леле леле, така като ви слушам, ако наистина сте опрели до субсидията значи наистина се замислете за друг бизнес! Какво значение има кога ще ги платят, важното е да го направят!”

Тази помощ трябва да е само допълнително компенсиране на загубите на земеделските производители, но ако сме го докарали до ръба на фалита, е време за сериозно промени в политиката за земеделие и политиките на плащане на субсидии.

Аграрният сектор трябва да се бори за пазари, повече продажби и по-добри цени. Ако разчитаме само на субсидии – наистина имаме генерален проблем. Всички! И производителите, и ние – потребителите. 
 

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото. 

Четете Дарик в Агри.БГ и случайте Агри.БГ по Дарик радио.

Всички епизоди⁠ на AgriПодкаст 
🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav
🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY
🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI