CAP4US

Окончателното плащане по Основното подпомагане на доходите за устойчивост (ОПДУ) ще бъде направено тази седмица, съобщи за Агри.БГ земеделският министър Георги Тахов по време на откриването на изложението БАТА АГРО 2024 в Стара Загора.

Четете още: Започва БАТА АГРО

По индикативен график това плащане беше заложено до 10 май. Нека припомним, че първият транш по базовото плащане на площ за Кампания 2023 беше преведен на 22 декември миналата година, когато ДФЗ изплати общо 550 620 390,48 лв. на 46 990 стопани. Ставката за първия транш по интервенцията бе 179,93 лева/ха.

По негови данни към момента в ИСАК са подадени над 9000 заявления за директни плащания за Кампания 2024. От тях 7000 заявления са за площи, които се равняват на над 1 млн. ха. 

Всички наредби, съотносими към Кампания 2024, в момента са на обществено обсъждане и ще бъдат обнародвани в Държавен вестник до края на месец май. 

Георги Тахов: От края на месец май до 24 юни фермерите вече ще могат да се приключват заявления. 

„Опитваме се да издърпаме кампанията с един месец по-рано от това, което беше миналата година, когато беше 25 юли”, допълни той.

Ресорният министър припомни, че заявления се подават и електронно през СЕУ. В момента се разработва наредба, която ще бъде качена за обществено обсъждане до края на месец май и с която изцяло ще бъде застъпен дигиталният подход за подаване на заявления през СЕУ. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

CAP4US