Кюстендилецът Станислав Стойнев вече трета година се радва на собствено стопанство, в което отглежда ягоди, малини и боровинки, след като се завръща от гурбет в Англия, където прекарва 13 години в ягодова ферма. На тръгване, освен багажа си, си взима и занаята в ръце. 

“Цялото оборудване на фермата е внесено от Англия”, разказва Станислав, показвайки ни тънкостите на това сам да произведеш разсад, както за ягодите, така и за малините.

Първоначално започва с купен разсад, но огромните разходи го карат да приложи наученото в Англия и на българска територия. С тези си умения успява да спести сериозна сума всяка година, а фермата му се разраства до 40 дка в село Жабокрът, като в тях влизат и 5 дка орехова градина и 5 дка традиционните за Кюстендилския край череши. 

“Искат се ръце, не може с робот”

В момента в стопанството на Станислав Стойнев има 24 оранжерии, които са запълнени с ягоди в кокосов субстрат, отглеждани на хидропоника, както и такива, които са в почва. Малините и боровинките пък са настанени в контейнери. Майсторлъкът да направиш разсада обаче е най-пипкавата работа. 

За това се искат ръце, няма как това да бъде направено от машина или робот”, категоричен е Станислав. Затова през лятото екипът зад него достига до 15 човека. 

Работата в стопанството на Станислав не спира по цяла година. През пролетта и лятото работниците съчетават грижите за насажденията с брането и с правенето на разсад. “През зимата основната ни работа е разсадът. Правим го в табли, вкореняваме и после го изкарваме на специално поле, където се доотглежда”, разказва фермерът. Разсадът се гледа от юни до декември и след това се разсажда в затворените оранжерии. 

Тъй като мястото му е ограничено, за да получи два пъти реколта в годината от различните култури, сменя насажденията по два пъти в годината. Всяко произведено стръкче разсад струва около 1 лев на пазара, но с работните си ръце успява да спести вече по 100 000 лева на година. 

През миналата година на мястото на част от ягодите в оранжериите настанява селски тривърх пипер, който е за сушене и отзвукът на пазара е впечатляващ. И през тази година планира да повтори същата формула. 

Четете още: Картофите ли са следващата аквапонична култура?

Дигитализацията на практика

Стопанството ще се разрасне, като през тази година бъдат добавени още насаждения в 10 оранжерии. Вече е факт и модерната система за напояване и дозиране на хранителните вещества, която от месец подпомага работата му. Инсталирана от Ондо, контролната станция позволява фино дозиране на хранителните вещества в системата за капково напояване, което определено спестява разходи на Станислав. Разчита на собствен източник за напояване. 

Четете още: Ферма произвежда сама електрическата си енергия и напоява изцяло с дъждовна вода

Фермерските пазари са от значение 

Основна част от продукцията си от плодове Станислав продава на фермерските пазари, които посещава три пъти в седмицата в столицата. Качеството, разбира се, го отличава от масата търговци в магазините. 
Повече от половината от продукцията ми се реализира през фермерските пазари, вече сме познати с качеството и вкуса на плодовете. Останалата част от реколтата се продава през тържищата в столицата”, разказва Станислав Стойнев. 

Надява се тази година да може инвестира и в хладилна система за съхранение на обраните плодове на полето, като най-вероятно ще разчита основно на собствените си усилия, а не по линия на европейските фондове.