Европейският съюз ще въведе нов защитен механизъм за вноса на храни от Украйна, който ще влезе в сила от 5 юни, едновременно с удължаването с 12 месеца на безмитния внос от Киев.

Европарламентът гласува във вторник решението, което е акт на солидарност с воюваща Украйна, която загуби основния си експортен маршрут през Черно море в началото на войната.

С 428 гласа „за“, 131 „против“ и 44 „въздържал се“, евродепутатите подкрепиха удължаването на суспендирането на вносните мита и квотите за украински селскостопански продукти с още една година, до 5 юни 2025 г..

Съгласно новия регламент Комисията може да предприеме бързи действия и да наложи всички мерки, които сметне за необходими, ако има значително смущение на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави-членки на ЕС поради внос от Украйна (напр. пшеница).

Като част от засилените предпазни мерки за защита на фермерите в ЕС, Комисията може да задейства аварийна спирачка за особено чувствителни селскостопански продукти, а именно птиче месо, яйца, захар, овесени ядки, зърнени храни, царевица и мед.

Ако вносът на тези продукти надхвърли средния обем на вноса, регистриран през втората половина на 2021 г. и през цялата 2022 г. и 2023 г., митата могат да бъдат наложени отново. Като част от споразумението по тези нови правила, Комисията обеща скоро да започне преговори с Украйна за постоянна либерализация на търговията и да ангажира Парламента тясно в процеса.

Сандра Калниете, докладчик по досието, каза: „Удължаването на мерките за подкрепа на търговията потвърждава отново солидарността на ЕС с Украйна пред лицето на руската агресия. Този вот едновременно ще укрепи икономическата устойчивост на Украйна и ще защити интересите на европейските фермери. Ние ще спазим обещанията си – ще подкрепяме Украйна до нейната военна победа и присъединяването й към ЕС и НАТО”.

Следващи стъпки

Сега Съветът ще трябва официално да одобри регламента. Настоящите търговски мерки изтичат на 5 юни 2024 г., а новият регламент трябва да влезе в сила веднага след тази дата

Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включително задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия, гарантира, че украинските фирми имат преференциален достъп до пазара на ЕС от 2016 г. насам.

След като Русия започна своята агресивна война, ЕС въведе мерки през юни 2022 г., които позволяват безмитен достъп за всички украински продукти до ЕС. Тези мерки бяха удължени с една година през 2023 г., а през януари Европейската комисия предложи спирането да бъде подновено за още една година с допълнителни предпазни мерки за защита на пазара на ЕС.

По време на преговорите Съветът и Парламентът добавиха още мерки за защита на фермерите в ЕС. За Молдова парламентът наскоро реши да удължи подобни мерки с още една година.