Почти всички разпространени у нас сортове кайсии зреят през юли, като основната част зреят през втората половина на този месец. Това създава доста голямо напрежение при беритбата и реализацията на продукцията, като се има предвид, че кайсиевите плодове имат кратък срок на съхранение и незадоволителна транспортабилност.

Перспективни сортове кайсии

Кишиневска ранна

Кишиневска ранна узрява в края на юни-началото на юли. Дърветата са жизнени, сортът е много родовит, частично самооплоден. Изисква чуждо опрашване. Най-добре е да се засажда заедно със сорт Унгарска. Плодовете са средно едри, кълбовидни, леко сплеснати, месото се отделя от костилката. Сортът Кишиневска ранна е средно устойчив на ниски зимни температури. Чувствителен е на ранно кафяво гниене.

Ърли ориндж

Ърли ориндж е стар американски сорт, узрява в края на юни, началото на юли. Дърветата са с умерен растеж, родовит сорт, плододава редовно. Изисква чуждо опрашване. Плодовете са равномерно разпределени по клончетата, сравнително дребни, плодовото месо е с много добро качество, отделя се от костилката. Сортът Ърли ориндж е средно чувствителен на ниски зимни температури, с умерена устойчивост на ранно кафяво гниене и бактериална сачмянка. Плодовете на този сорт кайсии са подходящи за транспортиране и преработка.

Унгарска кайсия

Дърветата са със силен растеж, узрява в началото на юли. Сортът се самоопрашва и може да се засажда самостоятелно в насаждения, родовит, с много едри плодове - до 59 грама, плоскокълбовидни, леко сплеснати, плодовото месо е с много добро качество, отделя се от костилката. Сортът Унгарска кайсия е над средно устойчив на ниски зимни температури, средно чувствителен е на сачмянка и ранно и късно кафяво гниене, понася транспортиране и манипулация.

Ърли ред френч

Плодовете на сорта Ърли ред френч са средно едри, кълбовидни, слабо сплеснати, оранжево-жълти, с интензивна руменина. Плодовото месо също е оранжево-жълто, сочно, приятно сладко-кисело, лесно отделящо се от костилката, с много добро качество. Ядката е горчива. Дървото е силно растящо, с обратно пирамидална гъста корона. Плододаването е обилно. Зрее през първата десетдневка на юли. Беритбата трябва да се извършва в началото на зреенето, тъй като плодовете не издържат добре на манипулация и транспорт.

Роксана

Роксана е български сорт кайсии, който узрява в началото на юли. Дърветата са със слаб растеж, подходящи за създаване на интензивни насаждения. Сортът е умерено родовит, самоопрашва се, може да се засажда самостоятелно. Плодовете на този сорт кайсии са едри, закръглени, плодовото месо е средно сочно, умерено сладко с добър вкус, отделя се от костилката. Сортът Унгарска кайсия е средно устойчив на ниски зимни температури, средно чувствителен е на ранно кафяво гниене, подходящ за транспортиране и манипулация.

Караскал

Караскал е испански сорт, който узрява в началото на юли. Дърветата са с изправени корони и умерен растеж. Много родовит сорт, самоплоден, има по-късен цъфтеж. Плодовете са едри, кълбовидни, плодовото месо е плътно, отлично за сушени плодове. Сортът Караскал е средно устойчив на ниски зимни температури и ранно кафяво гниене, понася транспорт и манипулация.

Модесто

Модесто е американски сорт кайсии, узрява в началото на юли и е много родовит. Самоопрашва се, може да се засажда самостоятелно. Плодовете са изравнени по едрина, плодовото месо е плътно, сладко, с много добър вкус, отделя се от костилката. Сортът кайсии Модесто е средно устойчив на ниски зимни температури и ранно кафяво гниене. Понася много добре транспорт и манипулация.

Маркулещи

Маркулещи е румънски сорт. Узрява в средата на юли. Дървото е с умерен растеж. Самоплоден, родовит сорт кайсии, цъфти по-късно и по- продължително, плодовете са средно едри до едри, със средно тегло 40-45 грама, закръглени, леко сплеснати. Плодовото месо е плътно, ароматично с много добро качество, отделя се от костилката. Сортът Маркулещи има добра устойчивост на ниски зимни температури и ранно кафяво гниене,понася много добре транспорт и манипулация.

Делмаст

Делмаст е френски сорт. Узрява в края на юли. Дърветата са с малки размери, а плодовете са едри до много едри. Плодовото месо е плътно и с много добро качество. Сортът Делмаст е с добра устойчивост към ниски зимни температури и ранно кафяво гниене, понася транспорт и манипулация,

Умберто

Умберто е стар италиански сорт кайсии, узрява в края на юли, началото на август. Цъфтежът е късен. Сортът е родовит, самоплоден. Плодовете са едри - до 52 грама, яйцевидни, леко сплеснати, красиви. Плодовото месо е кремавожълто, плътно, нежно, сочно, сладкокисело, ароматич но с добро качество, отделя се от костилката. Сортът Умберто е с добра устойчивост на ниски зимни температури и средно устойчив на ранно кафяво гниене. Понася много добре транспорт и манипулация.

Силистренска компотна

Силистренска компотна е български сорт, който узрява в края на юли и началото на август. Дървото е с умерен растеж, с прибрана корона. Родовит сорт, самоплоден, цъфтежът е средно късен. Плодовете на този сорт са едри до 52 грама, изравнени, леко удължени, узряват дружно. Кожицата е тъмнооранжева, почти без руменец. Плодовото месо е плътни, сладко, с приятна киселина, с много добро качество, отделя се от костилката. Сортът е с много добра устойчивост на ниски зимни температури, Устойчив с ранно кафяво гниене. Силистренска компотна понася транспорт и манипулация.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кога и как се засажда бадемът

Сортове череши и схема за разполагането им

Смокиня - размножаване и производство на посадъчен материал

Сортове сливи

Сортове ябълки

Дюлята идва от Троя и дарява здраве