Сорт сливи - Чачанска лепотица

Сортът Чачанска лепотица е създаден в Института по овощарство в гр.Чачак, Сърбия.

Плодовете на Чачанска лепотица узряват в края на юли. Плодовете на този сорт сливи са едри, със средно тегло 34,8 г, със закръглена форма. Плодовата кожица е тънка, основният цвят е син с тъмнолилави ивици. Кожицата е средно-дебела, покрита с восъчен налеп. Плодовото месо е светлооранжево, сочно, сладко, с приятен аромат. Костилката е средноголяма, тежи 1,3 г и съставлява 3,74% от теглото на целия плод.

Дърветата на Чачанска лепотица встъпват много рано в плододаване - на третата година след засаждането. Сортът е високопродуктивен, средният добив от едно дърво е 50 кг.

Цъфтежът на Чачанска лепотица е средноран, заедно с този на сорт сливи Стенлей. Сортът Чачанска лепотица се самоопрашва.

Дърветата имат умерен растеж. Короната е широкопирамидална. Скелетните клони са скрепени здраво със ствола и излизат под ъгъл 48°. Дърветата са толерантни на червени листни петна по сливата и на шарката, но плодовете са чувствителни към късно кафяво гниене.

Плодовете на сорт сливи Чачанска лепотица са с много добри вкусови качества и са подходящи за прясна консумация, компоти, конфитюри, нектари, замразяване.

Рут Герщетер

Сортът сливи Рут Герщетер е получен от кръстоска на сортовете Цар и Хубава от Бри в разсадника на Адолф Герщетер в Германия през 1920 г. Този сорт сливи се отличава с едри, с красива външност плодове, които узряват много рано, в началото на юли. Плодовете на Рут Герщетер са едри, със средно тегло 34 г, със слабо продълговата форма, несиметрични. Дръжката е къса - 12 мм, дебела, гладка, зелена, дръжчената ямичка тясна, среднодълбока, кръгла. Основният цвят на кожицата е светлочервеникаво-кафяв, а покривният - пурпурно кафяво-виолетов. Месото е бледо-кафеникаво жълто, плътно, сочно, с приятен аромат и освежаващ вкус, отделящо се напълно от костилката. Костилката е едра, със средно тегло 1,3 г, съставляваща 4,1% от теглото на плода.

Дървото е слабо до умерено растящо и образува гъста, високо кълбовидна корона. Стъблото е среднодебело. Скелетните клони излизат под остър ъгъл. Плододаващата дървесина е гъсто разположена, преобладават късите плодни клончета - шпорци и майски букетчета. Леторастите са среднодълги, дебели, гладки, маслиненокафяви. Цъфтежът е средноран. Сортът Рут Герщетер е самостерилен. Добри опрашители за него са сортовете сливи Алтанова ренклода, Габровска, Стенлей и Стринава.

Плодовете на сорта сливи Рут Герщетер узряват около 15-20 юли, подходящи са предимно за прясна консумация.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Резитба след засаждането на овощните дръвчета

Засаждане на овощни дръвчета

Сортове ябълки

Кога и как да садим ягоди?