От дългогодишни наблюдения в земеделската пректика е установено, че по време на масовия цъфтеж на овощните култури не е препоръчително да се провеждат пръскания с химически средства, поради опасност от неблагоприятно въздействие върху процеса на опрашване и оплождане.

Някои пестициди проявяват фототоксичност при плодообразуването, като медните препарати, например, и най-вече бордолезовият разтвор. Освен това химическите средства действат отрицателно върху работата на пчелите по време на опрашването.

Пръсканията се извършват

  • - преди отварянето на цвета,
  • - във фенофаза цветен бутон или
  • - непосредствено след прецъфтяването и завяхване на венчелистчетата.

 

Цуфтежно пръскане може да се осъществи при необходимост само в максимално кратки срокове, при добра организация и изправна растителнозащитна техника.

Принципи при резитба на дръвчета в млада възраст

С цъфтежно пръскане може да се ограничи вредата от мъхнатия и миризливия бръмбър, като се третират нападнатите дървета със Суми алфа 5 ЕК – 0,04%, да се намали опасността от ранното кафяво гниене по костилковите овощни видове и от загиването на завръзите на дюлята чрез третиране Топсин М 70 ВП – 0,15%.

Грижите по дръвчетата през април са определящи за реколтата

Tретирането на овощните видове се извършва със струя във вид на фина мъгла, като за целта се използват разпръсквачи с отвори на дюзите 0,8 до 1 мм. Третират се целите дървета от ствола до върха в тихи и слънчеви дни.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да си направим бордолезов разтвор?

Зимно пръскане на овошките

Основни принципи и правила при резитба на овощните дървета