След заплождането в организма на кобилата настъпват сложни физиологични изменения - изменят се функциите на жлезите с вътрешна секреция. Хипофизата отделя гонадотропния хормон пролан А, който стимулира растежа и развитието на фоликулите в яйчника, и хормон (прогестерон), необходим за образуването на хормона на жълтото тяло. Вторият влияе върху развитието на плода, като спомага за закрепването на хориона към матката и понижава чувствителността й към различни дразнения. Към края на бременността пак под негово действие връзките на костите на таза се разхлабват. Жълтото тяло, което се образува под действието му, към края на бременността почти изчезва. Плацентата също функционира като мощна жлеза с вътрешна секреция и има хормонално-секреторна дейност. Ето защо, ако се наруши хормоналната дейност на жлезите с вътрешна секреция и се измени взаимоотношението им, може да се наруши и развитието на плода и да се стигне до аборт.

При някои кобили през първия до втория месец след заплождането може да се образува граафов фоликул - причина за появяване на ранни аборти.

Още през първите месеци на бременността се увеличава и общият обем на кръвта в организма на кобилата, без да се изменя съществено морфологичният й състав. Количеството на хемоглобина остава в нормите. През втората половина на бременността на кобилата се намалява количеството на калция и фосфора в кръвта, което идва от засиления обмен в плода.

При внимателно оглеждане при голяма част от кобилите се наблюдава успокояване и подобряване на апетита. През първите месеци на бременността кобилите усвояват добре храната и телесните им части се закръглят. В сравнение с периода преди заплождането дишането и уринирането се учестяват. Някои бременни кобили задържат в организма си повече вода, вследствие на което по корема се получават отоци. Това налага да се осигурява редовно движение с оглед да се активира функцията на мускулите и излишната вода да се изхвърли от организма.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Хранене на кончетата през бозайния период

Арабски кон

Размножаване при конете

Белгийски тежковозни породи коне