Умението или изкуството правилно да се хранят конете се заключава в това най-целесъобразно да се задоволят нуждите им от хранителни вещества. Това изисква правилно да се проучат индивидуалните потребности или предпочитания на конете към едни или други фуражи.

Освен правилно подбрани фуражи ефектът от нормалното хранене на конете може да се реализира само в онези случаи, когато обслужващият персонал има необходимата квалификация и чувство за отговорност. Дневната дажба е правилно изготвена, ако се поема с апетит и е съставена от сравнително по-евтини фуражи (освен в случаите, когато се отнася за много ценни коне).

Дажбата на конете трябва да се балансира по отношение на енергия и да е в състояние за 24 часа да възстанови получените в резултат на различните видове работа телесни резерви.

В процеса на храненето на конете е необходимо да има постепенност при преминаване към различни храни и дажби. Внезапната смяна води до нарушаване на обмяната на веществата. Определено влияние върху храненето на конете оказват и стресовите фактори. Затова е необходимо в самата технология на отглеждане на конете да се включат такива условия, които да намалят чувствителността на организма към промените на условията на живот. Постигането на тези изисквания може да се реализира по пътя на селекцията и чрез създаване на специални технологични условия.

Основни критерии за отчитане недостатъчността от хранителни вещества са: понижаване на апетита, влошаване на растежа и понижаване на работоспособността на конете.

Вижте още:

Хафлингер - порода коне с универсални качества

Болести по конете

Белгийски тежковозни породи коне