бременни кравиНай-рано бременността на крава може да се установи от 45-ия до 60-ия ден след заплождането чрез ректално изследване, което се извършва само от ветеринарен специалист. Навременното откриване на бременните крави и юници дава възможност на стопаните да ги поставят при по-благоприятни условия на хранене и отглеждане, навреме да ги пресушат и да ги подготвят за отелване.

По някои признаци може да се установи бременността на кравата. На първо място заплоденото животно прекъсва своята половоциклична дейност (разгонването). Не са редки обаче случаите, когато бременни крави и юници проявяват признаци на разгоненост. При около 4-6% от кравите това става между 4-тия и 5-ия месец на бременността. Тази разгоненост на кравите не е опасна за плода и не нарушава правилното му износване. Не всяко прекъсване на половоцикличната дейност обаче предполага бременност. Заболяванията на яйчниците често довеждат до неразгонване и безплодие при животните.

Чрез външен оглед - установяване на асиметрия на дясната коремна стена, запълване на дясната гладна ямка и долавяне на движенията на плода - може да се установи бременността на 5-ия - 6-ия месец след заплождането. Тези признаци обаче не са сигурни.

Освен ректално изследване сега съществуват и други лаборатории изследвания за доказване на бременност, но те се прилагат твърде ограничено.

Какви грижи се полагат за бременните крави и юници?

Бременните крави и юници се нуждаят от по-големи грижи и от по-специални условия на хранене, отглеждане и хигиена. Два месеца преди предполаганата дата на отелването кравите се пресушават. Осигурява им се всеки ден 3-4 часа разходка. Подът на краварника трябва да бъде с малък наклон, без дупки и неравности, в които се задържат урина и нечистотии. Животните трябва да лежат свободно. Дажбите им трябва да се балансират по отношение на белтъчини, въглехидрати, минерални вещества и витамини, в противен случай настъпват смущения в развитието на плода, аборти, раждане на мъртви и нежизнеспособни приплоди, задържане на последъка и заболявания на половия апарат в следродилния период.