Коластрата е първата и незаменима храна на новороденото теле. Телето се захранва с коластра 1-2 часа след раждането. При първото захранване в зависимост от едрината на телето се дава от 0,5 до 1 кг коластра. След това постепенно количеството й се увеличава в достига до 2 кг на едно хранене, или до 6-8 кг коластра в денонощие. Обикновено телетата се хранят с коластра 3-4 пъти на ден. Толкова пъти се доят и кравите. Коластрата съдържа всички необходими за новороденото теле хранителни и защитни вещества. В сравнение с обикновеното мляко в нея се съдържат 2,5-3 пъти повече сухо вещество, 4-5 пъти повече белтъчини, 4-5 пъти повече витамини и 2 пъти повече соли.

Коластреният период продължава около 6 дни. След това млякото постепенно се нормализира. През първите 3-4 седмици на телетата се дава само пълномаслено мляко. От 20-25-дневна възраст част от пълномасленото мляко се замества постепенно с обезмаслено. Към 45-дневна възраст се дава само обезмаслено мляко - до 4-6-месечна възраст, когато се преустановява даването на мляко и то се замества с други фуражи, подходящи за осигуряване нормалното развитие на телетата. През целия млечен период телетата не се оставят да бозаят от майките, а се хранят изкуствено с мляко - през първите 1-2 месеца с биберон, а след това с кофа.

Както на възрастните говеда, така и на телетата се дават концентрирани, сочни и груби фуражи. Концентрирани фуражи започват да се дават след 3-седмичната им възраст. В млада възраст най-добре се усвояват овесеното и просеното брашно. Добра храна са и пшеничните трици. По-късно в дажбата на телето се включват малки количества царевица и ечемик. С добра хранителност са шротовете и кюспетата, особено лененото. До 3-месечна възраст на телетата концентрираният фураж не се нормира - дава се на воля. Обикновено на 6-месечна възраст телетата получават средно на ден около 1,5 до 1,8 кг концентриран фураж.

От 10-дневна възраст на телетата може да се дава и доброкачествено сено - люцерново, детелиново, фиево-овесено и др. Сочни фуражи им се дават след 1-1.5-месечна възраст, а силаж - след 3-месечна възраст. Вода се дава още в първите дни от живота на телето - около 1 час след храненето с мляко. Тя трябва да бъде преварена и затоплена до 30-35°С. Телетата получават и сол - по 8-10 г на 100 кг тегло.

Телетата трябва да се отглеждат в чисти помещения и на суха постеля, предпазени от влага и течение. Трябва да им се осигури достатъчно движение на открито. Така те се закаляват и се предпазват от заболявания.