Идеята за споделено земеделие набира все по-голяма популярност във Великобритания. Този принцип на правене на бизнес може да се окаже добър подход за постигането на приемственост между поколенията фермери и собственици на ферми, пише британският селскостопански сайт FarmingUK. 

Дамите в селското стопанство: Лазарина Кабурова

Пример за това дават Хю и Катрин Брукс. Двамата посвещават 6 години от живота си, за да отглеждат ценна порода свине. В момента имат списък от клиенти, сред които и топ ресторанти в Лондон. Лошата новина обаче е, че техните деца не възнамеряват да продължат делото им. Това несигурно бъдеще ги кара да търсят начин да привлекат хора, готови да се занимават с животновъдство, които ще продължат да гледат свинете им. 

Споделеното земеделие е път, който те не са обмисляли, докато не са чули за инициативата Start Farming, водена от финансираната от правителството на Уелс. Инициативата е предназначена да свърже утвърдени фермери, които може да се стремят да прехвърлят бизнеса си, с нови участници, като предостави финансиране за бизнес планиране и правна подкрепа.

Вече бяхме написали спецификацията и се канехме да проведем национално търсене, когато ни стана ясно, че познаваме точно този човек, който притежава всички качества, изброени в нея, споделя Катрин Брукс. 

А този човек е Алис Бейкън. Тази жена отдавна помага на семейството в храненето на животните. Идва на всеки две седмици. Освен това живее на половин час път от фермата и активно се интересува от земеделие. Дори известно време е имала свой парцел под наем. 

Впечатленията през годините са тези, които натежават за вземането на решението кой ще продължи управлението на фермата. 

Причината да знаем, че тя е изключителен кандидат, беше, че тя поема инициатива, например когато корито с вода е счупено или прасетата са в грешни кошари. И когато предложихме да участваме в споделено земеделие, Алис с радост се съгласи, казва Катрин Брукс. 

Така се стига до подписването на споразумение през април 2023 г. Според него ще полага 30 часа неплатен труд на месец във фермата и 40 часа платен труд. В замяна на неплатения труд тя придобива дял в собствеността на стадото. До 4 април 2024 г. ще притежава 9% от акциите, а до пет години - 49%.

„На този етап ще разгледаме как напълно да прехвърлим бизнеса на Алис, така че тя да стане единствен собственик“, обяснява Хю.

И двете страни вярват, че комуникацията е от ключово значение за функционирането на споразумението за споделено земеделие. Официални срещи се провеждат на всеки два месеца, а възникнат ли проблеми, решават се веднага. 

По време на курса за обучение Farming Connect Business срещнах някои хора, които бяха опитали да споделят земеделие и не им се получи, но сега осъзнавам, че се дължи на лоша комуникация. Комуникацията е ключова. Ако нещо не работи, важно е да се обърне внимание на това, в противен случай няма да работи в дългосрочен план, казва Алис. 



Вижте още:

Момчил Михайлов: Говедовъдът, който докара топ генетика у нас чрез ин виво

Птицевъдство през 2023: Цените на яйца, месо и фуражи са все по-добри за производителите

Децата - вдъхновение за успешен фермерски бизнес с бадеми