Бих определил 2023 година като по-скоро позитивна за производителите на птиче месо и яйца в сравнение с последните три години. Но я изпращаме с резерви, тъй като секторът продължава да бъде забравен от Министерството на земеделието. Той не е включен в Общата селскостопанска политика и най-вероятно ще сме принудени да се спасяваме сами и догодина.

Още по темата: Птицевъдството страда от огромния дисбаланс между малки и хипер големи производители

Така Даниел Божанков, председател на Асоциация на промишленото птицевъдство в България и трето поколение фермер, започна своята равносметка за годината. Заедно с него разгледахме различните фактори, които оставиха своя отпечатък върху развитието на сектора през изминаващата година.

Трудно начало за пазара, но с по-добър край

Първите месеци на годината обикновено са доста трудни за целия птицевъден сектор, тъй като търговията е по-слаба. 2023 година тръгна трудно, защото цените на фуражите бяха високи и търсенето на яйца и месо не беше силно. Това беше до около месец юни, когато започна жътвата и цените на фуражите паднаха, а оборотите и продажните цени се покачиха. 

Летният сезон винаги е по-добър и обещаващ заради по-добре развития туристически бранш. Затова и втората половина на годината определено беше по-добра за птицевъдите. За последните три години 2023 е най-добра за сектора откъм цена на пилешкото месо и на яйцата.

Фуражите продължават да формират 60-70% от себестойността на продукта, но инфлацията пада

В началото на жътва пшеницата започна от 400 лв./тон и горе-долу си остана толкова. Цената й беше по-добра от 2022 г., когато достигна 800 лв./тон. Относно фуражите ако миналата година струваха 1250 лв./тон, то сега са около 1000 лв./тон. Това е сериозна разлика и облекчения за птицевъдите. 

Официално инфлацията се води около 4,5% и в сектор “Земеделие” тя вече не се усеща като 100%. Изкупните цени на яйцата и месото се вдигнаха и ситуацията придоби малко по-добър изглед в края на годината.
По-добра е ситуацията и с електроенергията тази година – около 50% над цената, която беше преди кризата. С тази инфлация може да се каже, че цената на електроенергията е приемлива.

Бичът птичи грип

За съжаление, огнищата на птичи грип нанесоха сериозни щети върху сектора през последните месеци на 2023 година. Загубите са огромни, унищожени са вече милион и половина птици от десетина стопанства. Това е голям удар върху производството на яйца в България. Ако преди произвеждахме около 115% от нуждите на България, сега паднахме с около 25-30% поголовие. Почувства се дефицит на яйца, който веднага беше запълнен с внос. 

Този недостиг на яйца повиши тяхната цена от производителя, но пазарът се балансира, тъй като се внасят евтини яйца от Румъния Украйна и Полша. Реално цените на крайния потребител не се повишиха, за което принос имат и самите вериги. Така цената за крайния потребител се задържа, въпреки че се повишиха цените от производителя.

При пилешкото месо ситуацията е по-различна – там няма големи възходи и спадове на цената. Тази година за месото също я определям като позитивна отколкото предходните три. В края на 2023 г. с настъпването на зимния сезон цената започна да пада и ако продължи, би било проблем.

Вносът на пилешко месо продължава да бъде около 60% от предлагането на пазара

Все още не е решен проблемът с преетикирането на месо от трети страни в български транжорни. През следващата година трябва да наблегнем на този казус. Сигнализирали сме ресорното министерство за този проблем. Надявам се да се поработи върху него.

Повече надежди за новата година

Пожелавам на всички колеги най-вече здраве, по-добри пазари и доходи. Вярвам, че правилният път е да има повече малки и средни птицевъди. Ако те бяха повече, нямаше да се получи този недостиг на яйца заради огнищата на висока патогенна инфлуенца по птиците. Затова апелирам към колегите да не се отказват въпреки трудностите.