Когато се създава продукт, е важно да се дефинират правилно клиентите, които ще го консумират. Вдъхновявайки се от своите деца, Мария Белиту и Елиас Каратодорос, двойка в живота, решава да преследва бизнес успех точно сред най-трудната и взискателна група клиенти - децата, пише Ypaithros. 

Как двама фермери произвеждат студен билков чай, който продават в чужбина

Мария и Елиас отглеждат бадеми. Те ги преработват и в комбинация с други гръцки ядки ги превръщат в ядково масло. Собствените им деца влизат в ролята на дегустатори. Щом те харесат крайния продукт, той има всички шансове да пожъне успех на пазара в Гърция, а и в чужбина. 

Семейството започва да се занимава със земеделска дейност в разгара на пандемията от коронавирус.

В търсене на продукти без добавки за нашите деца, решихме да започнем да се грижим за бадемовата ферма на семейството на Елиас. Ние сме третото поколение фермери. Целта ни беше освен това да подчертаем качеството на гръцките ядки, тъй като на пазара се продава ядково масло, но суровината за него е внос, споделя Мария. 

Във фермата семейството прилага система за интегрирано управление. Използва минимално количество пестициди и формули, които са одобрени за културата. 

Добрата новина е, че отглеждането на бадеми не е свързано с кой знае какви проблеми от страна на неприятели и болести. Предизвикателни са само климатичните условия, допълва Мария. 

С Елиас за заложили на сорт бадеми Firania. Точно такъв е отглеждан във фермата дълги години. Сортът се отличава с високото съдържание на естествени захари, които му придават наситен вкус. Много се харесва от потребителите - и големи, и малки. 

Преработката на продукцията във фермата на Мария и Елиас започва успоредно със стартирането на земеделската дейност преди 3 години. Освен собствено производство, те купуват лешници и шамфъстък от местни производители. Към днешна дата произвеждат четири групи продукти - бадемово масло, масло от бадеми, лешници и шамфъстък, бадемово и фъстъчено масло и крем за мазане от фурми, какао, лешници и бадеми. За да създадат оригинални рецепти с правилните количества съставки, Мария и Елиас работят тясно с експерти. Всичките им продукти са отличени с награди.

Успехът на бизнес решението им преди три години си личи днес по продажбите в няколко държави, дори в Австралия. Скоро възнамеряват да навлязат на италианския пазар. Планират да обогатят продуктовата си гама. 



Вижте още:

Фермерът, чиито продукти обикалят света

16 гръцки производители за пример

От небето до земята: Историята на пилота фермер