В говедовъдството постигането на топ генетика е висока летва. За един малко познат у нас метод, чрез който това може да стане, разказва пред Агри.БГ Момчил Михайлов. Преди три години той прави първия пренос на първокласна генетика в месодайното говедовъдство чрез ембриотрансфер.

Още по темата: Иван Венински: Поредната трудна година отмина, нека сме оптимисти

Макар че идва от съвсем различна област (финанси), през последните 10 години Михайлов се посвещава на създаването на висококачествено и успешно месодайно стопанство. Известно е, че месодайното говедовъдство е най-развито в англоговорящите страни – САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и затова находчивият мениджър решава да си вземе директно от извора. Как обаче да стане това?

„Европа има много строги изисквания за вноса на семенна течност. Нито един от топ биците на Америка (САЩ и Канада) не е представен в ЕС. В България има само синове на някои от топ биците, които са далеч като качество. От друга страна, чрез ембриотрансфер може реално да ползваш всеки от тези бици, плюс майката, която също участва в този метод. В човешки еквивалент това е все едно да избереш да създадеш свое поколение, но ползвайки гените на Анджелина Джоли и Брад Пит например", заявява фермерът.

За какво става дума. Освен известното ин витро оплождане, за създаването на топ генетика може да се приложи ин виво метода. За да се вкара на Стария континент семенна течност от американски бик, той трябва да е одобрен по ред критерии, а някои от тях са различни на двата континента, като изискванията за ваксини например. Това създава трудности. Ин виво методът предлага решение.

„За него на кравата донорка се дават препарати, които предизвикват суперовулация и свръхпроизводство на яйцеклетки, след това се прилага изкуствено осеменяване. На седмия ден яйцеклетките се събират – процесът се нарича флашинг, и вече се окачествяват, а най-добрите от тях се замразяват”, обяснява Михайлов.

Това дава възможност за създаване на поколения с висока генетика от страна на бащата, но и на майката. „В Америка кравите донори, от които се взема ембрионът, са най-добрите от най-добрите”, подчертава говедовъдът. Така полученият ембрион може да се транспортира и постави в български стада, което реално е пренос на висока генетика. По думите му за ин виво метода процедурите са опростени.

„Още там подготвят документите за европейската система Traces и така одобрението идва преди да изпратят животните. После те пристигат на летището и се съхраняват в специална лицензирана фирма”, обяснява фермерът, който вече има няколко успешни ембриотрансфера в стопанството си, както и собствени крави, които се отглеждат в един от най-добрите центрове на САЩ.

Михайлов се явява пионер на тази практика у нас, която се прилага вече и от други стопани. Той успява да привлече специалисти отвън, които извършват процедурата у нас, като вече има направени над 100 такива. „Освен Ангус се слага и Вагу. Аз имам 9 такива юници”, пояснява говедовъдът и обяснява ползите от ин виво метода:

Безспорно най-големият плюс е получаването на топ генетика, която няма как да се получи по друг начин. Но има и други ползи, които често се пренебрегват. Когато си купуваш животни от друго място, им отнема време да се адаптират към новите условия и среда. Понякога това отнема години и има загуби, докато, ако се родят във фермата, те се адаптират от самото начало в нея.”

Канадският ембриолог д-р Андрес Артеага и асистентката му поставят ембрион на крава у нас

Част от стадото на Михайлов: Теленца от ембриотрансфер с майките им рецепиентки

Момчил Михайлов е в постоянна връзка с колеги и експерти в месодайното говедовъдство на САЩ и Канада и освен че изгражда иновативен, успешен бизнес за себе си, се грижи и за развитието на сектора. Успява да докара някои от известните личности в бранша в България като Пол Ферари, който беше лектор на събитие на БКМЖ.