25-годишния Матей Пинчин е един от малкото млади хора в Словения, които без много да му мислят решават да продължат делото на предците си. Той вече е организирал зеленчукопроизводството до целогодишно производство и е засадил нови овощни дръвчета - всичко това с цел развитие на земеделската дейност, пише Dragicaheric. 

Българско стопанство работи като устойчив бизнес модел

Преди години Матей с охота е следвал своите баба и дядо на полето. Ако тогава е предпочитал да бъде на трактора, сега е поел юздите на семейната ферма. Делото на баба и дядо е продължено и от родителите на Матей, Марино и Мая, които имат заслуга фермата да бъде съхранена, развита и модернизирана, доколкото е възможно предвид малкия ѝ размер. Матей дори не си е помислял да прекъсва работата на своите баба и дядо и родителите си. Преди две години решава, че не само ще запази традиционната малка ферма, но и ще я разшири, за да може да се изхранва с работата в нея. За целта са увеличени площите, построена е първата оранжерия и т.н.

В средата на декември Матей събра реколтата от тиквички в оранжерията. През пролетните и летните месеци в нея е отглеждал чушки, патладжани, домати, марули и магданоз. Въпреки като цяло слабата реколта тази година поради многото дъждове и влага, младият мъж е доволен от постигнатото. 

Матей работи с всяко късче плодородна земя във фермата

В семейната ферма плодородието на почвата се използва максимално. Срещу разсада за киви, от който излизат по 800-1000 кг реколта, например се простират площи с над 40-годишни лозя. За съжаление тази част от земята ще им бъде отнета, тъй като е необходима за изграждането на скоростния път Копер - Драгоня, но засега това не е започнало и дотогава земята може да се обработва. Като повечето лозари по Крайбрежието, семейство Пинчин също наемат цялата си обработваема земя от Фонда за земеделска земя и гори.

Във фермата се отглеждат още череши, ябълки и круши. По-голямата част от плодовете и лозето са за собствени нужди, с изключение на десет черешови дървета, които дават добра реколта през първите летни месеци. Семейство Пинчин има и маслинова гора с около 90 дървета и 50 млади мандаринови дървета до оранжерията, които вече са дали първите си сладки плодове. 

Само напред

Матей планира да получи още два хектара земя и да кандидатства за средства за млад фермер. Засега е на мнение, че с продажбата на готовата продукция трябва да се занимава друг, а той да се посвети на производството. Щастлив е, че може да черпи от опита на своите родители и баба и дядо. Те му помагат с различни съвети. Професионално му помагат и колегите от земеделската кооперация.

През последните години има повече проблеми, дължащи се на изменението на климата, отколкото преди години. Все по-чести са бурите с градушки и ветрове, слани, суши, наводнения, които причиняват повече болести и неприятели по плодовете и зеленчуците, а средствата за защита липсват или са неефективни. Двадесет градуса по Целзий в края на ноември определено не са благоприятни за отглеждане на есенно-зимни зеленчуци, казва Матей. 

Тази година производството на зеленчуци беше много затруднено заради обилните дъждове. Имаше повече болести и неприятели, обилният дъжд затрудни прибирането на реколтата, до някои ниви не можеше да се стигне с трактор, а дори и за да се подготви реколтата за пазара, трябва повече почистване и резитба, допълва той. 

Матей Пинчин вече прави планове за новия вегетационен период, който ще започне с картофи през пролетта. Постоянно мисли за придобиване на нови площи за отглеждане, включително и закрити. Той е наясно, че отглеждането в оранжерии е по-малко рисково и не зависи изцяло от времето, затова е необходимо за отглеждането на зеленчуци. По-специално Матей планира да създаде прости оранжерии, които не изискват разрешение за строеж. За целта има нужда и от допълнителна земеделска земя, тъй като сега не разполага с достатъчно, за да получи финансова подкрепа. Кураж да продължава уверено напред му дава фактът, че все повече клиенти, идващи да си вземат продукция от дома му, са готови да платят повече за качествени домашни плодове и зеленчуци.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Модерен кошер разкрива тайния живот на пчелите

Успехът идва, когато повярваш, че можеш да се издържаш със земеделие

От небето до земята: Историята на пилота фермер