Земеделският сектор приема все повече дами, но нека погледнем и дамите, който дава на света. Лазарина Кабурова е на 15 години, учи в езиковата гимназия в Пазарджик, има смели мечти, високи цели и е закърмена със земеделие.

 

Кой ще грабне наградата „Дама - фермер на 2024“? КУПЕТЕ БИЛЕТ за Forbes&Agri.bg AGRI SUMMIT & AWARDS 202

 

Тя и брат ѝ са четвъртото поколение във фамилия на фермери, родителите им – Десислава и Иван Кабурови са успешни родни зеленчукопроизводители.

„Още откакто съм се родила, те се занимават със земеделие. Това е тяхното призвания и те много обичат работата си. Аз истински го уважавам това и също много харесвам земеделието. Помня от дете жътвите, беритбите на полето, така съм израснала. Това да създаваш храна за българския народ е много красиво нещо, казва Лазарина.

Зеленчуците от полето и модерната оранжерия на Кабурови са признати на пазара, в Брюксел и по световни изложения. Но най-вече вдъхновяват наследниците. 12-годишният Иван е запленен от същинската земеделска част, а Лазарина се грижи за комуникациите на семейния бизнес. Владеенето на езици, я прави неизменен спътник в международните участия на родителите й.

„Доста често съм със тях и ги придружавам. Общуването с много и различни хора ме впечатлява. Например пазя такива спомени от Римини, Италия, по време на изложението „Макфрут”. Там се срещнах с представители на различни страни, като имах шанса да се докосна до тяхната култура, кухня, производство. Толкова много хора, които остават в съзнанието ми и ме впечатляват...”, споделя вдъхновено Кабурова.

В динамичната среда на земеделието младата девойка открива своите силни страни – езиците, писането, рекламата. Вече е решила, че иска да се занимава с медии и маркетинг, но и да остане свързана със семейния бизнес:

Много обичам да пиша и да се изразявам. Любимият ми предмет в училище е българският език. Опитвам се да бъда полезна на семейния бизнес с тези мои умения. Основно помагам на майка ми за нашата фейсбук страница, за публичните и медийните ни изяви. През летните ваканции работя и в офиса.

Това също ми харесва. Доставя ми удоволствие постоянно да се срещам с хора. Мисля, че в днешно време за един бизнес в земеделието е нужна и комуникация, маркетинг, реклама, връзка с медиите. Това е посоката на развитие, която съм поела на този етап."

Ето как земеделието, освен че дава храна, дава и душа, вдъхновява, възпитава, дисциплинира. Каква по-добра основа на живота от връзката със земята. Затова Лазарина е благодарна, че носи земеделието в кръвта си.

Земеделието доста ми е повлияло. Възпитавало ме е и продължава да ме възпитава. Моите родители са ме научили и ме учат на постоянство и отдаденост към всичко, което правя. Благодаря им, че ме подкрепят и насочват,  признава Лазарина Кабурова и споделя мечтата си.

Българският народ да консумира повече българска храна, да се доверява на родното производство. А за себе си искам така, както моите родители произвеждат храна за хората, така аз искам да им давам нещо, което да ги радва, да ги прави щастливи и горди с това, че са българи.”

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg