Съвременните нидерландски оранжерии се превърнаха в мишена на киберпрестъпници, съобщи преди дни Hortidaily.com, позовавайки се на мениджър на компания за производство на зеленчуци, информира propozitsiya.com.

Дронове срещу гладни вредители

Очакваме използването на облачни решения в селското стопанство да стане популярно през следващите 5 години. След това може да се премине на автономно отглеждане, роботи, които събират реколтата, прогнозират добивите и са базирани на алгоритми. Тези технологии обаче може да се сторят интересни и на външни хора, допълва той.

По думите на експерта данните, до които може да получат достъп киберпрестъпниците, са неособено полезни, ако те не знаят как да ги използват на практика.

Но има една друга заплаха, с която може да се сблъска всеки производител – става дума за проникването на киберпрестъпниците в системата за управление на оранжерията.

Регулирайки параметрите, настройките или получавайки достъп до докладите на потребителите, те очевидно може да нанесат сериозни загуби. Може да се стигне и до искане на откуп. Понякога обаче хакерите просто искат да създадат проблеми.

С твърдението, че киберпрестъпниците представляват опасност за холандските оранжерийни производители, са съгласни и компании, които се занимават в сферата на кибербезопасността.

Миналата седмица нидерландската научна организация NWO попадна в новините заради информация, че в системата й са проникнали хакери. Мрежата бе взломена и, доколкото NWO не плати поискания откуп, конфиденциална информация бе разкрита в т.нар. дарк уеб.

Това са рискове, за които земеделците трябва да знаят.

Експертите допълват, че иновативните облачни технологии дават прекрасни възможности за ефективно оранжерийно производство, но само в случай че се спазват максимално препоръките и се осигури надлежна сигурност. Това може да стане с няколко прости стъпки.

Например, има компании, в които паролата за достъп до докладите е написана на бележка, прикрепена към екрана на компютъра. На други места Wi-Fi мрежата за гости има една и съща парола за достъп години наред или не е отделена от другите мрежи.

Накрая трябва да уточним, че експертите не казват, че земеделците трябва да създадат цялостна система за безопасност. Достатъчно е да наемат специалист или аутсорсинг компания.

Всеки производител има свой метод на отглеждане на домати, краставици или пък рози. Техните знания са заложени в система, която са разработвали в продължение на много години. Никой не иска хакер да открадне тези знания и да ги продаде на конкурент, казват експертите.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Българска система за прецизно земеделие повишава добива с 30%

Автономните трактори: перспективи за развитие

Париж ще отглежда зеленчуци и плодове над Сена