Холандският производител на салата крес Роб Баан е назначил високотехнологични помощници за борба с вредителите в оранжериите си: търтеи с размер на длан търсят и унищожават молци, чиито гъсеници унищожават посевите му. Земеделецът не иска да пръска насажденията си с химикали и това решение е отличен изход от ситуацията, информира Apnews.com.

Учени: Пчелите планират събирането на нектар

Оранжериите на Баан са модерни. Те са окъпани в розово сияние от LED светлини, които стимулират растежа на разсада му. Неговата компания Koppert Cress изнася ароматни растения и цветя за най-добрите ресторанти по целия свят.

Горещ почитател на иновациите в оранжерийното производство, холандецът използва системата с автономни дронове, за да осигури още един метод на защита за насажденията си. Самите летателни апарати са съвсем прости. Те се управляват от интелигентна технология, подпомагана от специални камери, които сканират въздуха в оранжериите. Дроновете на мига унищожават молците още във въздуха.

Щом системата засече вредител, дронът се приближава до него и директно го атакува. С други думи, където видите летящи апарати, там са молците.

В оранжериите на Баан има и други модерни технологии. Например капани с феромони, естествени врагове на вредителите и земни пчели.

Системата с дронове е продукт на бивши студенти от Техническия университет в Делфт, които решили да пробват дали с тях може да се убиват комари, жужащи край тях по цяла вечер. Според Баан системата е достатъчно интелигентна, за да прави разлика между полезни насекоми и вредители.

Не бихте искали да убиете калинка, тъй като тя е много полезна срещу вредителите, казва холандецът.

Технологията е достатъчно усъвършенствана, за да не посяга на полезните насекоми, които освен това са скъпи. Една земна пчела струва 50 цента.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кои култури са най-силно зависими от пчелите?

Пчели ще разнасят биофунгициди

Оранжерия за домати върху площ от 24 футболни игрища