На фона на кризата с пандемията от коронавирус и глобалната рецесия земеделието се очерта като сектор, който постоянно се развива.

Търси се: Най-успешният млад фермер в Европа

Освен това се и разраства в цял свят. Днес ще ви предложим няколко бизнес идеи, които може да стартирате през 2021 г. Докато някои селскостопански бизнеси изискват малко инвестиции, други ще се нуждаят от по-солидни суми. Независимо на коя идея се спрете, тя има потенциал да ви донесе доходи, пише krishijagran.com.

Селското стопанство е един от основните източници за препитание на хората от селата, но и не само. Ако по-рано този сектор зависеше изцяло от капризите на времето, днес технологиите и науката му помагат да върви смело напред, без да се съобразява с климата. Освен това селското стопанство е много обширна сфера, която включва и горското стопанство, животновъдството и риболова. Бизнесът, свързан със селското стопанство, е доста печеливш и взискателен, но изисква страст и отдаденост.

Ето списъка с 12 бизнес идеи, свързани със селското стопанство. Можете да подберете най-подходящата за вас.

1) Онлайн магазин за хранителни стоки
С изобретяването на технологиите и електронната търговия хората смятат за много разточително да прекарват часове в закупуване на ежедневни хранителни стоки. Те предпочитат да поръчват хранителни стоки с доставка до прага им. С други думи, можете да стартирате сайт за електронно пазаруване.

2) Производство на органични торове
Производството на вермикомпост или органични торове е добра бизнес идея. Не изисква много инвестиции и е много лесно да се започне с малко ноу-хау на производствения процес.

3) Бизнес с дистрибуция на торове
Този бизнес е подходящ за хора, които живеят в малки градове или селски райони.

4) Отглеждане на гъби
Бизнесът с отглеждане на гъби може да ви донесе печалба за кратък период от време. Може да се стартира с ниска инвестиция и изисква и по-малко място. Гъбите са много търсени в хотели, ресторанти и домакинства.

5) Птицевъдство
През последните няколко десетилетия това е една от най-бързо развиващите се индустрии. Ако търсите идеи за малки приходи от ферми, това може да е най-подходящо за вас.

6) Магазин за хидропоника за търговия на дребно
Хидропониката е нова технология за отглеждане на растителни култури, която не използва почва. Един такъв магазин за търговия на дребно се занимава с хидропонно оборудване и също така разработва инсталации, които да се продават както за търговска, така и за домашна употреба.

7) Био оранжерия
Бизнесът с био оранжерии има добър потенциал за растеж, тъй като търсенето на биологично отглеждани продукти постоянно се увеличава. Преди това този бизнес се правеше в малки семейни ферми.

8) Пчеларство
Търсенето на мед нараства от ден на ден. По този начин пчеларството е чудесна възможност за бизнес. Изисква обаче доста знания и опит.  

9) Износ на плодове и зеленчуци
Може да започнете бизнеса с износ на плодове и зеленчуци, като купувате пресни плодове и зеленчуци от местни фермери и ги продавате на международния пазар. За този бизнес трябва да знаете политиките за внос и износ, както и местните пазари.

10) Преработка на ядки
Ако можете да си набавите качествени ядки за този бизнес, можете да го стартирате с умерен капитал. Преработените ядки имат много добър пазарен потенциал в цял свят.

11) Отглеждане на пъдпъдъци
На глобални ниво бизнесът с отглеждане на пъдпъдъци придобива все по-голямо значение.

12) Отглеждане на лечебни растения
Отглеждането на лечебни растения е една от най-печелившите бизнес идеи в селското стопанство. Ако имате добри познания за билките и имате достатъчно земя, можете да започнете отглеждането им.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер: Надявам се 2021-ва да ни донесе и ваксина срещу АЧС

Само 11% от всички ферми в ЕС са управлявани от млади фермери

Златната треска за трюфели излиза на светло