Първата реколта репички обикновено се прибира около месец и половина след засяването.

Семейството, което се отказа от търговията и се зае със земеделие

"Това обаче е срок, който може да се съкрати с малко повече грижа към растенията. Това е съвсем възможно, като се има предвид, че нямам кой знае колко сериозни ангажименти в този сезон и мога да си позволя да отделя повече внимание на първия зеленчук в оранжерията си" , твърди стопанинът Веселин Петров.

На първо място, още при подбора на семената той смята, че е постъпил рационално. Подбрал е по-ранни и същевременно по-устойчиви сортове. Пресял ги е през сито, което отделило по-едрите и именно тях ползвал. Второто, което направил, е да залее с вряла вода лехата и да я покрие за седмица с полиетилен. Така ги предпазил от вредители и е покачил температурата, за да покълнат семената по-бързо. Тях самите за по-сигурно предварително обеззаразил с разтвор на калиев перманганат.

"Друго, което направих, е да добавя азот и калий в почвата. Иначе репичките не растат добре. Следваща по важност е киселинността. Моята почва беше леко кисела. За да неутрализирам pH, добавих около половин кофа компост на всеки квадратен метър", разказва Веселин.

Според него е много важно да се внимава с покривния слой почва, който трябва да е рохкав и не по-дебел от 1 сантиметър, за да може растението да се развива свободно. Той ползвал и друга практика – посипвал с малко ситно смлян тютюн и дървесна пепел, за да предпази от вредители. Правилното засаждане на самите семена пък според него е на 2 до 3 сантиметра едно от друго.

Минималната температура за засаждане е 17-18 градуса, а след появата на първите кълнове, тя трябва да се намали със 7-8 градуса за половин седмица и след това отново да се вдигне до 18-20 през деня и да се сваля на 10 градуса през нощта. Репичките издържат и на 3 градуса над нулата, но се развиват най-правилно между 18 и 20 градуса.

В никакъв случай обаче не бива живакът в термометъра да надхвърли 25 градуса, защото тогава грудката спира развитието си и нерядко остава куха вътре. Колкото по-добре е осветена оранжерията, толкова по-едри и равномерни ще излязат грудките.