Автономните трактори все още не са достъпни масово. С всяка изминала година обаче те стават все по-конкурентни на конвенционалните трактори. Те подобряват управлението на агробизнеса, тъй като тяхното прилагане засяга разпределението на труда, логистиката и спомага за намаляване на използването на ресурси, пише Future Farming.

Оранжерия, работеща само със слънчева енергия, за целогодишно производство

Автономен трактор Case IH

През 2016 г. Case IH представи концепция за автономен трактор. Иновативният модел може да работи с широка гама от приставки. Освен това не разполага с кабина за оператор.

John Deere

John Deere има още по-радикален поглед върху същността на автономния трактор. Инженерите на компанията създадоха машина без резервоар за гориво и традиционната трансмисия. Тези елементи обикновено заемат много място на конвенционален трактор. Вместо това тракторът има електрическо задвижване, което е оборудвано с волан.

По-нататъшното развитие на проекта предвижда разработване на автономен електрически трактор с мощност 500 kW, който работи на батерии. Новият трактор ще е компактен и може да бъде оборудван с колела или гуми.

Трактор Kubota X

Kubota при разработването на самостоятелни трактори също се фокусира върху използването на електрически двигатели, които ще осигурят достатъчна мощност за дълго време. Тракторът X Tractor-Cross ще бъде оборудван със система за регулиране на височината за работа с различни култури.

Основната мотивация на компанията за създаването на автономен трактор е бързото застаряване и намаляване на броя на японските фермери, както и тенденцията да се комбинират много семейни ферми в по-малко на брой, но големи предприятия.

По същата причина Kubota пусна трактора AgriRobo - конвенционална производствена машина, оборудвана с автономна технология за управление за практически полеви тестове. Компанията отбелязва, че AgriRobo позволява на оператора да планира, модифицира и контролира всички самостоятелни операции, за да избегне опасни маневри.

Още: Бива ли ви за техник на земеделски машини?

NHDrive е самостоятелен трактор с дистанционно управление

Докато Yanmar, Mahindra и други компании разработват технологии за самоуправление за стандартни трактори, New Holland се основава на гъвкавостта на своята концепция NHDrive с конвенционални кабина и системи за управление.

Те разработиха трактора NHDrive в сътрудничество с Autonomous Solutions Inc. Той може да се наблюдава и контролира с помощта на настолен компютър или преносимо устройство от дистанция. Машината предоставя на своя отдалечен оператор данни за трактора в реално време, показва маршрута и извежда до четири изображения на камерата в реално време: две отпред и две отзад. Данните от сензорите, показващи скоростта на посяване, също могат да се регулират в реално време от разстояние.

Управление чрез 5G мрежа

Проучванията на AGCO за дистанционно управление на трактор започнаха със системата Fendt Guide Connect, която позволява да повторите маневрата на движещия се трактор. Подходът "последвай ме" позволява на един оператор да удвои производителността.

В допълнение към получаването на команди онлайн, устройството отчита скорост, грешки, ниски нива на гориво и т.н., за да информира своя оператор.

Отделът Valtra на AGCO се е фокусирал върху дистанционното управление на трактора. Първоначално компанията използва 3G за мобилни телефони, но наскоро започна да използва 5G и 360º-видимост на камерата. Благодарение на 5G мрежата тракторът може да се управлява дистанционно от всяко място, дори стотици километри.

Ниското закъснение на 5G сигнала осигурява незабавна реакция и обратна връзка, докато използването на слушалки за виртуална реалност дава на оператора усещане за присъствие в трактора, намирайки се в комфортна обстановка без никакви неудобства от истинско пътуване с трактор.

Автономен трактор с ремарке

Трактор с ремарке дава възможност на операторите на комбайни да контролират агрегата за разтоварване на зърно без необходимост от присъствието на водача. Производителят на комбайни Kinze е един от първите, които въвеждат тази технология. Създадената система позволява да се работи с няколко комбайна и ремаркета наведнъж на едно поле. Когато комбайнът трябва да бъде разтоварен в движение, системата автоматично избра ремаркето.

Днес Kinze спря развитието на проекта си "поради слабата пазарна ситуация и факта, че много фермери не са напълно готови за автономни технологии".

Има ли реално бъдеще за автономните превозни средства?

Най-модерните автоматизирани технологии се развиват в сектора на животновъдството, където производители като Lely, Kuhn, Triolet, Jeantil и Lucas-G продават напълно автоматизирани системи за хранене и самоходни хранилки.

Преходът към нови технологии ще отнеме време, преди да достигне значителни размери. Междувременно производителите, които инвестират сериозно в производството на традиционни трактори, ще се съсредоточат върху предоставянето на възможности за дистанционно управление на тракторите.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Kubota M6002 - чисто новата серия в портфолиото на бранда

Запознайте се с летящия трактор

Трактори и прикачен инвентар на Кубота с престижен сертификат