На река Сена във Париж ще бъде построен пешеходен мост градина. Той не просто ще свързва два района на града. На него ще бъдат посадени зеленчуци и плодове, информира propozitsiya.com.

Продадоха 500 грама череши за почти 10 000 долара

Автор на проекта е архитектът Винсент Кабейо, който е почерпил вдъхновение от наземния парк High Line в Манхатън, Ню Йорк. Той се издига на височина 10 метра над наземна железопътна линия.

Плодовете и зеленчуците, които ще се отглеждат на моста в Париж, ще бъдат доставяни на ресторанти и жители в съседство. Проектът предвижда изграждането на слънчеви панели и вятърни турбини.

Винсент Кабейо планира земеделската продукция да се отглежда в оранжерия. Водата за растенията ще бъде доставена от система, събираща дъждовна вода.

Освен плодове и зеленчуци на моста над Сена ще бъдат посадени растения, които ще поглъщат въглеродния диоксид и вредните частици от въздуха. Именно поради това проектът, освен официалното си название „Зелена линия“, има още едно – „градината на чистия въздух“.

Архитектът отбелязва, че начинанието има и социална роля. Той иска да създаде в столицата уютно място за парижани.

„Зелената линия“ ще стане място за почивка и среща за местните жители. Стремим се да създадем среда за социално устойчиво градско и земеделско развитие, допълва той.

"Доскоро размишлявахме как да преобразуваме паркингите на супермаркетите в градски ферми и да използваме пространството на покривите. Някой ден почти всяка къща ще има на покрива си градина", уверява специалистът.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се садят люти чушки?

20-те култури, които не изискват големи площи, но носят пари

Оранжерия, работеща само със слънчева енергия, за целогодишно производство