Подобни технологични решения има, но нашето позволява на малките и средните фирми, които не могат да си позволят скъпи системи, да се възползват от тази автоматизация и да я приложат в стопанствата си, заявява пред БНТ Илия Иванов, управител в компания за прецизно земеделие, въвела родна интелигентна технология на пазара.

Съвет от експерти: Не бързайте с торенето и пръскането на пожълтелите посеви

Българската компания разработва системи за интелигентно управление на процеси в земеделието, свързани с навременното напояване, прецизното торене, климатичен контрол и мониторинг на земеделските култури. През 2020 г. фирмата получава и награда за новостартирало, иновативно предприятие. Интелигентната технология е предназначена за полско зеленчукопроизводство, овощни градини, царевица, лозя и оранжерийно производство, разказва Иван Драгоев, създател на технологията. 

Всеки, който има базова техническа грамотност, може да я въведе в употреба. Това е една система, която позволява на земеделците да автоматизират процесите. Елиминира се нуждата от ръчно управление. Намалява се рискът от грешки и нуждата от работна ръка", презентира Иванов.

Продуктът работи много интуитивно и лесно. Той се състои от контролер - хардуер, който се монтира на място и има множество и различни сензори. Управлява абсолютно всички процеси, които са рутинни, но много важни – напояване, наторяване, както и кога, къде и колко от субстанциите да бъдат приложени.

Приложението на интелигентната технология е още по-оптимално в оранжериите, къде управлява целия климат – проветряване, вентилация, мъглуване. Там има и доста повече сензори.

„Оранжерията е като жив организъм и всичко в нея се командва на база сензори – температура на въздуха, влажност, почвена температура и влага. Това управление води до устойчив климат и желано развитие на културите“, обяснява Драгоев.

Българската иновация за прецизно земеделие е не само технологична, категорични са създателите ѝ. Тя е един нов бизнес модел, който позволява и на по-малките стопанства да оптимизират производството си и да повишат добивите.

Анализите от практическото приложение на технологията показват, че в стопанства, управлявани прецизно към момента, се отчита от 5 до 15% повишаване на добива и 10% спестяване на торовете. При другите ферми резултатите са над 30%. 

Като основни ползи от технологията, особено в оранжерийното производство, се изтъква и намаляването на заболеваемостта по растенията. Това пък, от своя страна, води до по-малка употреба на препарати за растителна защита. Автоматизацията е този момент, който може да направи фермата устойчива и да ви спести разходи, причинени от човешка грешка, категорични са създателите на българската иновация.