Площите с рапица у нас ежегодно намаляват. В Добруджа – регионът, в който само преди десетина години декарите с маслодайната култура достигаха до 300-330 000, сега се отчитат десетоктратно по-малко. Причините за отрицателната тенденция са много и не се дължат само на климатичните условия, анализира земеделският стопанин Кирил Жендов.

„Рапицата е хубава култура, обаче трябва много стриктно да се спазва сеитбооборотът на 4 години. Нещата затова в момента не могат да станат, не е само сушата.

Освен това рапицата води до много тежко заплевеляне на почвите. При другите култури можеш да се бориш, има химия, там има почвени хербициди, има вегетативни, но нещата с болестите и плевелния състав много се разшириха. Просто разходите, за да произведеш един тон рапица скочиха неимоверно много и вече не е рентабилна култура“, посочва земеделският производител от Добричко. 

Като всяка маслодайна култура, и тази носи със себе си редица болести. Борбата с тях изисква прилагане както при слънчогледа на сходна „тактика“ – стриктно спазване на сеитбообръщението, съветват както земеделски стопани, така и учени. 

Пазарите са другият препъни камък. Цените през миналата година едва достигнаха нива от 750-770 лв./тон. Оскъдните оферти за рапично зърно оставиха без избор земеделските стопани, които припомниха, че само година по-рано котировките са надхвърлили 1100 лв./тон. Обърканите и несигурни пазари накланят везните все повече към отказ от маслодайната култура. 

Така при висока себестойност и по-ниска цена рискът да сееш рапица в Добруджа вече не си струва. 

Отглеждането на красивото жълто растение крие още рискове, свързани с климатичните промени и най-вече засушаването. В момента рапичните посеви в Добричко изостават в развитието си. Още през есента на 2023 г. след сеитбата в суша мнозина стопани изразиха притеснения, че шансовете за оцеляване на рапичните растения през зимата са нищожни.

Заради липсата на влага семената стояха дълго време в почвата, не поникнаха дружно и своевременно, не успяха да направят розетка и не достигнаха нужната фаза за успешно презимуване. Комисия от експерти, включваща представители на ОД „Земеделие“, ОДБХ и Добруджански земеделски институт обследва полетата през тази пролет и установи, че заради късното поникване растенията не са направили добра коренова система. 

През лятото на 2023 г. стопаните от Добруджа прибраха средно по 267 кг/дка рапично зърно от общо 45 000 дка. Тези площи бяха с около 17-18 000 дка по-малко в сравнение с 2022 г. В национален мащаб през 2023 г. реколтираните посеви с рапица едва достигнаха 1 млн.дка. Средните резултати в страната показват, че са пожънати 251 кг/дка. 

Прогнозите на световните анализатори показват, че заради по-малкото площи с рапица в редица страни в Източна и Централна Европа, ще се стигне до повече посеви със слънчоглед. Доколко и как това ще се отрази на пазара на зърно, предстои да стане ясно. Сред факторите, които ще повлияят върху ценовите нива, са климатичните условия, валежите и засушаванията.