Три издания ще има през тази година Академията по предприемачество в земеделието в България и в страните от Централна и Източна Европа, които ще се проведат във Варна, Бургас и Пловдив, стана ясно от д-р Момчил Станишев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. 

Академията се явява естествено продължение на Акселераторската програма за стартиращи предприятия в областта на селското стопанство между Китай и Централна и Източна Европа и ще предлага обучение под формата на лекции и семинари и финансова подкрепа на успелите кандидати. 

Четете още: Блокчейн технологиите изместват записите на хартия във фермите

Академията по предприемачество в земеделието ще стартира във Варна в периода 25-28 юни, в Бургас изданието ще се проведе от 10 до 13 септември, а в Пловдив - 3-6 декември, допълниха организаторите. 

Сред целите на Академия по предприемачество в земеделието са развитие на младежкото предприемачество и новосъздадени компании от сектор селско стопанство и свързани подсектори, както и оказване на подкрепа на иновативни концепции и идеи, които развиват потенциала на селското стопанство.

В академията могат да участват както физически лица, така и представители на фирми, които трябва да се регистрират и да представят идеята си накратко, информира още д-р Момчил Станишев. Обучаващите се ще бъдат подпомогнати с външни професионални лектори и ментори от Софийския университет „Св.Климент Охридски“, Института по предприемачество към УНСС, Аграрния университет – Пловдив, Селскостопанска академия, Русенския университет „Ангел Кънчев“, Икономическия университет – Варна, Национална служба за съвети в земеделието, Цифров иновационен хъб Тракия, както и представители на местния бизнес.

На всяко едно от изданията на академията един проект ще бъде награден с 5000 лева, които да използва за развитие на идеята си.