Изследователи от канадския университет „Шербрук“ в Квебек са проектирали оранжерия за отглеждане на плодове и зеленчуци, която се захранва напълно и се отоплява от слънчевата енергия. Този подход осигурява целогодишно производство, съобщава полският сайт swiatoze.pl.

Семейството, което се отказа от търговията и се зае със земеделие

Отоплението на оранжерията се поддържа от 6 соларни панела с мощност от 165 W. Ефективна фотоволтаична система, инсталирана на покрива й, е с четири батерии с общ капацитет 5,56 kWh и мощност 235 Ah, които съхраняват генерираната енергия.

Според канадските учени прототипът VG360 (с размери 3 м x 6 м) може да произведе реколта за тричленно семейство за цялата година. Те са проектирали оранжерията така, че да използва минимално количество енергия.

Разположението й е избрано специално, за да могат соларните панели да осигуряват захранване в продължение на няколко дни при облачно време.

Колко струва оранжерията? Около 19 560 долара. В тази сума влизат разходите за строителни материали и електрическите и механичните компоненти.  

Капацитетът и ефективността на оранжерията се тестват във фермата Ferme Berthe-Rousseau, ръководена от организация с нестопанска цел. Парцелът е с размери 20 хектара.

Според експерти този нов подход към отглеждането на растителни култури в оранжерия може да бъде определен като революция за малките ферми.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се отглежда уплътняваща култура посред зима?

Стопани влизат в оранжериите за подготовка

Архитект създаде надуваеми оранжерии