Ниските цени на пчелните продукти, внасяни от страни извън ЕС, провокираха румънските пчелари да се обърнат за помощ към ЕС. Те изпитват трудности в реализирането на своя мед както в рамките на страната, така и в чужбина, пише Euroactiv.

Ще поскъпне ли медът заради горещините?

„Значителна част от миналогодишната продукция остава непродадена поради липса на търсене, което до голяма степен се дължи на дъмпинга, извършен от Китай и Украйна през последните години. Медът, пристигащ на пристанището в Хамбург, е на цена от едва 5 леи (1 евро), сравнима с цената на килограм захар“, казва Разван Коман, представител на Румънската асоциация на пчеларите, пред Agerpres.

През тази и миналата година износът на мед от Румъния представлява едва около 10% от общото производство, докато вносът нарасна значително.

Когато Румъния се присъединява към ЕС през 2007 г., в страната е имало около един милион пчелни кошера. Днес този брой е нараснал до над 2,3 милиона, което я превръща във втората по големина европейска страна по брой кошери след Испания. Производството на мед впоследствие се увеличава от 16 000 тона през 2007 г. до близо 30 000 тона през 2022 г.

Друг неотложен проблем за румънските пчелари е качеството на вносния мед. Опасенията им са потвърдени от  скорошно проучване, проведено от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), което разкри, че половината от меда, влизащ в Европейския съюз, е фалшифициран.

„Не мисля, че решенията могат да дойдат на национално ниво, където нещата се движат много бавно, трябва да се направи нещо на ниво Европейски съюз, защото цените на продуктите, идващи извън ЕС, са изключително ниски“, казва Коман. 

Въпреки че има разпоредби за противодействие на дъмпинговите практики, тяхното прилагане липсва. Затова Коман смята, че прилагането може да бъде постигнато чрез колективни усилия на производителите от ЕС. 

Други страни, включително Унгария и Словения, също търсят европейски решения за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен пчеларският сектор, добавя той.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Експерт призова за задължително тестване на европейския мед

ЕК откри фалшив мед и в България

Могат ли пчеларите да се разпознаят в стратегията за цифровизация?