Все повече пчелари в Румъния  усещат негативните последиците от високите температури. Горещините не само само пречат на изхранването на пчелите, но и топят питите. Насекомите не издържат на жегата и се задушават в самия кошер, съобщава румънският сайт Antena3. 

Изкупната цена на меда на едро е 3,20-3,60 за лв./кг, ако въобще някой купува

2023 г. се очертава като трудна година не само за местните животновъди и зеленчукопроизводители, но и за пчеларите. Последните са забелязали промяна в поведението на опрашващите насекоми, които по-трудно намират храна и не издържат на високите температури. Един от резултатите може да бъде по-висока цена на меда. 

Според Асоциацията на професионалните пчелари (AAP) Buzău, високите температури това лято водят до непоправими последици за пчелните семейства. Поради горещата вълна храна се намира все по-трудно, пчелите пътуват на дълги разстояния, за да си набавят прашец, а горещото време топи питите с опустошителни резултати.

В този горещ период пчелите имат особено поведение. Стават по-агресивни, губят се, умората е по-голяма, което води до много голям разход на мед. Като се има предвид, че периодът на прибиране на слънчогледа приключи, има твърде много време до пролетта, отбелязват представителите на Асоциацията. 

Пчеларите са установили, че много пчелни колонии умират от задушаване, а начините за защитата им не са много.

Природата си е природа, не можем да й се противопоставим на природата. Тъй като растителността е изсъхнала предимно от горещините, пчелите вече не могат да намерят прашец, така че нямат достатъчно храна, допълват пчеларите. Затова те прогнозират, че слабата продукция ще повиши цената на меда. 

„Производството на мед на национално ниво намалява от година на година, за съжаление. Не можем да застраховаме разходите си, защото цената е много ниска. Като се има предвид, че миналата година също беше слабо производството, тази година то намаля с 20-30%, ако не и с повече“, отбелязва Михаила Праховяну.

 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Видеонаблюдение, везни и тестери ще получават финансиране по пчеларските интервенции

Дамите в селското стопанство: Симеонка Христова

“Мистър Монтана”, който гледа 200 кошера с пчели и ги обожава