Скорошно проучване на пазара на мед в Европа разкри шокираща статистика. Оказва се, че 46% от меда на Стария континент е фалшифициран. Пет години по-рано този показател е бил едва 14%. Причините за ръста на масовата измама са няколко, пише Euractiv.    

Сигнали: Мед от Украйна навлиза у нас

Медът е един от петте най-фалшифицираните хранителни продукта в света. Това не е нищо ново. По-високият показател сега се обяснява с подобряване на методите за установяване, смята Мари Лекал-Мишо, управляващ директор на Famille Michaud Apiculteurs, европейски лидер в дистрибуцията на естествени подсладители и мед. Компанията произвежда 22 000 тона мед годишно и 3 000 тона кленов сироп в 72 държави.

Начините за фалшифициране са няколко - чрез добавяне на захар, обозначаване на фалшив географски произход и фалшив флорален произход. Например пише, че медът е “акациев”, а всъщност е “букет”.

Проучването на ЕК установи, че най-висок е процентът на фалшив мед във Франция. Експертът обяснява това с факта, че френският мед е най-скъпият в Европа. Французите консумират много мед - между 45 и 50 000 тона годишно. Същевременно вътрешното производство е между 15 и 20 000 тона.

По този начин сме свидетели на незаконно обозначаване на испански или азиатски мед като френски. Тази измама съществува във всички страни в Европа. Ако французите искат преди всичко френски мед, италианците също искат италиански мед, а германците – немски. Лесно е в самото начало по веригата да се постави фалшив етикет, казва Лекал-Мишо.

Според нея анализът на меда трябва да стане систематичен и задължителен в Европа.

Нашата партньорска лаборатория вече ги прави за много производители, използвайки NMR технология, работеща на същия принцип като MRI в медицината. Този инструмент дава възможност да се създаде пълна идентификационна карта на меда, с техния състав, техния флорален произход и т.н. Други частни играчи ги имат, в Германия и в Италия, що се отнася до ЕС. Докато анализите не са задължителни, ще се сблъскваме с измами. Тъй като пчелата е насекомо, което избягва всякакъв контрол, не произходът на меда гарантира неговото качество, а контролът, който се прави от него, допълва Лекал-Мишо.

Анализите, разбира се, струват пари. Задължаването да се правят може да създаде финансови проблеми на малките производители.

В момента анализът в лаборатория във Франция струва между 50 и 150 евро, като се субсидира от държавата чрез EAP (Европейска пчеларска програма). Следователно пчеларят ще плати 40% от тази цена, която остава икономически устойчива, обяснява Лекал-Мишо.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

За една година: Родните пчелари са добили почти 12 000 тона мед при среден добив 17,8 кг

Даниела Челебиева: Цената на меда не гарантира оцеляване на пчеларите

Десетки тонове мед залежават по складовете в Балчик