Михай Негош получава на сватбата си подарък пет кошера. Надали тогава той си е и представял, че след време ще получи златен медал за меда и медовината, които ще произвежда от тях. Историята на фермера от окръг Бузау е вдъхновяваща и дава кураж на всеки, който изпитва трудности да намери своята ниша, пише Agrointel. 

Дамите в селското стопанство: Ина Тъмнева

Само преди дни медовината на Негош спечели златен медал на второто по големина състезание по медовина в света, което се проведе в Полша - Mead Madness Cup. В бизнеса си до момента той е инвестирал около 100 000 евро. Има малка фабрика, в която произвежда медовината, а клиентите, вече и зад граница, с нетърпение я очакват. 

От сватбен подарък до печеливш бизнес 

Преди няколко години Михай Негош и съпругата му решават да се откажат от живота в Букурещ и да се преместят да живеят в родния град на младия мъж. Забързаното ежедневие не е по вкуса им. Затова започват от нулата нов живот в грижи около няколкото кошера, които получават като подарък за сватбата. 

През 2022 г. вземат друго важно решение - да възродят една алкохолна напитка, към която интересът в родината отдавна намалява с всяка изминала година. Така медовината се оказва в центъра на техния бизнес. И не само това - тя се оказва е продукт, който е ценен високо по целия свят. 

Произвеждаме медовина - напитка от пчелен мед, една от най-старите в света, която обаче тук бе забравена, защото загуби битката с рафинираната захар, споделя младият производител. 

През 2014 г. напуснахме Букурещ и се преместихме в Патарлагеле, откъдето беше баща ми, и започнахме пчеларски бизнес. Стартирахме с 5 кошера, получени на сватбата. След това направихме медени и ядкови продукти. Нарекохме ги Primity Food. После отидохме в Англия при едни приятели и ни сервираха медена бира. Те не знаеха как да я нарекат. Казахме си, че можем да добавим стойност към меда, който имаме, и започнахме тестове, спомня си Михай Негош. 

Заинтригуван от бизнес идеята, той слуша подкасти по темата и се вдъхновява от силния интерес към медовината в чужбина. Когато успява да намери точните рецепти, отива при инвеститорите. Някои от тях откликват. Така 100 000 евро се вливат в създаването на фабрика. Поради сложни процедури, той няма как да кандидатства за европейски средства. 

Що се отнася до разрешенията, трябва да имате търпение. След като имате готова фабрика, разрешението може да отнеме между 6 месеца и 2 години. С помощта на властите и консултанти успяхме да завършим процеса за 6 месеца, през което време имахме наем за плащане, банкови вноски. Трудно е да понесем всичко това без печалба отнякъде. Инвестирахме 100 000 евро във фабриката. Оборудването купих от чужбина, ферментаторите - от Китай, а опаковките и термичното оборудване купих от Европа, опаковъчната машина беше закупена от Италия, споделя още Михай Негош.
 




Вижте още:

Доц. Юлиян Станчев: Проблемът със залежали количества мед е глобален

Приключи приемът по пчеларските интервенции

14 предложения за подобряване на пчеларството у нас